Калната улица в центъра на Благоевград чака нова обществена поръчка

Снимка: Infomreja.bg

Още година няма да има асфалт

Нова обществена поръка и още поне година чакане за асфалт грози улица в центъра на Благоевград.

Това е прословутата „Елин Пелин“ в така наречения „Китайски квартал“, разположен между два централни булеварда и на 400 метра от Общината.

Инж. Любомир Треновски – директор на Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност и строителство“ към Община Благоевград, заяви за ИНФОМРЕЖА, че след разговор с фирмата – изпълнител на проекта по асфалтиране на улицата, „казусът отива към прекратяване на договора“, заради отказ на самия изпълнител да завърши обекта.

Причината – почти 100% увеличение на цените на материалите и поскъпване на асфалта, за което се налага индексация на договора, която на този етап не може да се осъществи.

От Общината заявиха преди седмица на пресконференция по темата, че няма как да бъдат отделени допълнителни средства, а самият изпълнител – собственик на фирмата – Николай Динков, каза пред ИНФОМРЕЖА, че са нужни около 20 000 лв. допълнително, но няма как фирмата да завърши обекта на старите цени.

Причината за това забавяне на асфалтирането, което проточвайки се във времето „завари“ и инфлацията, е изначало сгрешен проект отстрана на проектантите в Общината. Объркването е свързано с денивелацията на улицата при входовете на жилищните кооперации, както и неразработен ВиК ремонт за подмяна на водопровода.

И така, както самият Динков предрече пред медията ни, се стига до прекратяване на договора, обявяване на нова поръчка, може би и обжалвания по нея, а след което избор на нов изпълнител. Не е ясно обаче кога точно калата на улицата ще се превърне в асфалт.

Нека припомним и казуса с улицата:

Първа копка на улицата бе направена през май 2021 г. от заместник-кмета Ясен Попвасилев повремето на мандата на Румен Томов. Тогава е сключен договор за изпълнението на обществената поръчка с фирмата „ ВИП Трейд енд Билд“ ЕООД под ръководството на Николай Динков с прякор Нинджата.

Николай Динков обясни пред наш репортер, че улицата няма как да бъде асфалтирана и с поставено осветление докато не бъде завършена новостроящата се сграда на нея.

Вторият мотив е, че в момента поради все още неподходящи температури – асфалтовите бази не работят, включително и тази, която е собственост на самия Динков.

Третият проблем е неуредица в проекта, отнасяща се до входовете на сградите.

И четвъртия и най-важен аргумент е свързан с цената на асфалта, а именно – в поръчката са заложени по 100 лв., а днес цената е с 50% по-висока. Между 150 и 180 лв. струва тон асфалт като Динков заяви, че е готов да постави такъв на цена, която не включва транспорта, но да завърши обекта. Това означава обаче, че над стойността на обществената поръчка трябва да бъдат добавени още около 20 000 лв. за около 200 тона асфалт, и то на "преференциални" цени. Фирмата е уводомила писмено Общината за което.

„Общината би предпочела да прекрати поръчката, но не и да плати тези средства, така стана и с друг обект в града, по който работехме, където трябваха допълнително 10 000 лв.“, каза Динков.

Авансът, който фирмата е получила от общината е 13 000 лв., а самата фирма е застраховала обекта за 20 000 лв. и досега е на загуба, тъй като обещанието било, че актът ще бъде готов до 5 дни след встъпването на Стонов на кметския пост, а са минали 2 г.

Динков заяви, че проблемът с улицата не е проблем между него и кмета Стоянов, а по скоро между проектантите в Общината и фирмата, тъй като изначало в проекта е заложено улицата да бъде направена, но не изцяло. Тоест – само една част от нея да бъде завършена, а останалата дори не е заложена в проекта, за което след това ще бъде набедена фирмата.

Динков каза, че дори стълбовете за уличното осветление са поръчани и готови, ала докато горе изброените фактори – строеж, асфалтови бази, неуредици в проекта и индексация на цената на асфалта, не бъдат решени, то улица няма да има. А самата идея за нова обществена поръчка път предвещава поне година липса на асфалт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK