Путин надъхва за суверенитет и свобода по време на стотици арести на протестиращи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Той произнесе реч във Велики Новгород по случай 1 160-ата годишнина от създаването на руската държавност

Русия няма да допусне повече грешки и няма да позволи да бъде отслабен нейният суверенитет. Това заяви президентът Владимир Путин по време на речта си във Велики Новгород по случай 1160-годишнината от създаването на руската държавност. Телевизионният канал "Россия 24" излъчи речта.

Путин заяви: "За 1160 години ние твърдо разбрахме, че за Русия е фатално да отслаби суверенитета си дори временно, да се откаже от националните си интереси" и подчерта, че в такива моменти самото съществуване на Русия е било застрашено.

Никога повече няма да допуснем такива грешки, заканва се Путин и обещава: Няма да се поддадем на шантаж и сплашване и никога няма да предадем суверенитета си, а като го укрепим, ще развиваме страната си, продължи Путин с обосновката си и на днешното решение за обявяване на частична мобилизация.

Президентът заяви, че суверенитетът е "гаранция за свободата на всеки" и че руският гражданин не може да се чувства "истински свободен", ако страната му не е свободна.

"Отговорното и силно правителство в нашата държава служи и ще служи само на народа на Русия. А неговата подкрепа по ключови въпроси от вътрешния и външния дневен ред е гаранция за успешното и сигурно развитие на страната ни като един от центровете на зараждащия се сега по-справедлив многополюсен свят", заключи той.

Речта си Путин направи в Велики Новгород, Северозападна Русия, по време на провеждащи се митинги срещу мобилизацията в 15 руски града. Руската редакция на BBC съобщава за повече от 117 души задържани.

Проектът за правата на човека ОВД-инфо съобщава, че най-голям брой задържани има в Екатеринбург - 30 души. В Красноярск - 16 души, в Перм и Уфа - по 14, а в Иркутск - 7.

В Москва и Санкт Петербург също се провеждат протестни акции. На всеки задържан се падат по трима или четирима полицаи за борба с безредиците. По последна информация площад "Арбат" и "Пушкин" са отцепени.

По-късно проектът за правата на човека ОВД-инфо актуализира данните си за арестуваните - в руски градове са задържани общо около 370 протестиращи. От тях: 96 в Санкт Петербург, 89 в Москва и 45 в Екатеринбург. Проектът води и списък с имената на задържаните към момента, който актуализира.

Според ОВД-инфо полицията използва сила при задържането им. Митингите продължават, което означава, че броят на задържаните също ще продължи да расте.

По-рано днес прокуратурата в Москва заплаши с наказателна отговорност за участие в улични митинги срещу мобилизацията. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2