Омикрон в Хърватия, разработиха PCR тест откриващ варианта

Снимка: Infomreja.bg

Това означава, че са възможни три вида резултати от изследването

Хърватия потвърди първи два случая на новия щам на коронавируса Омикрон, съобщава Ройтерс, позовавайки се на националния здравен институт на страната.

"Не сме сигурни за източника на инфекцията, тъй като никой от двамата не е пътувал в чужбина. Смятаме, че те са се заразили на бизнес среща, в която и двамата са участвали", заяви Бернард Каич, епидемиолог в института. Той добави, че на бизнес срещата са присъствали гости от чужбина, съобщава БТА.

Сингапурската компания по биотехнологии BioAcumen Global създаде специален PCR тест, който може да определи варианта на коронавируса Омикрон, съобщи днес вестник „The Straits Times”.

Това означава, че са възможни три вида резултати от изследването: положителен за коронавирус и за Омикрон, положителен за коронавирус, но отрицателен за Омикрон или изцяло отрицателен, обясни авторът на проекта.

В момента при провеждане на традиционни PCR тестове са необходими допълнителни изследвания, за да бъде открит новия вариант. Това отнема средно още един ден, обясняват експерти. С новата разработка специалистите ще се нуждаят само от няколко часа, за да потвърдят или отхвърлят наличието на Омикрон.

От компанията отбелязаха, че вече са започнали масово производство на тестове, които на първо време ще бъдат използвани на граничните пунктове в страната.

До момента в Сингапур са регистрирани три внесени отвън случая на заразяване с Омикрон, пише БГНЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK