ЦЕНОВИ ШОК: Метанът стигна 7,19 лева

Снимка: Infomreja.bg

Новите цени повлияват както на купувачите, така и на продавачите

Цените на колонките на бензиностанциите у нас си остават все така непосилни за хората. Над 3 лева зареждаме бензин и дизел. Шокираща обаче е цената на метана. Опашките пред метан станциите бяха честа гледка – както заради доскоро ниската цена на горивото, така и заради факта, че са доста по-рядко в сравнение с обикновените бензиностанции. Днес обаче празните с часове колонки за синьото гориво са вече факт. Причината – излиза по-евтино да се кара на бензин.

Цената на метана се е покачила десетократно за година и стигна рекорд от 7,19 лева за килограм, съобщава Нова тв.

„Зарази кризата между Украйна и Русия. Консумацията на Европа е много голяма и няма откъде да дойде природен газ. Газопроводите нямат този дебит и цената на борсата расте. Другото, което е, ние нямаме дългосрочен договор и газът се купува ден за ден”, обясни Кольо Колев, собственик на метанстанция.

През последните дни горивото в Шумен струва 6,45. Най-евтино е в София, където се продава за 5,42. В Търговище обаче тази цена е 7 лева и 18 стотинки. Новите цени повлияват както на купувачите, така и на продавачите.

„При нас на метанстанцията 80-85% падна консумацията. Просто колите изчезнаха, остана някой и друг камион, който няма друга алтернатива”, обясни Кольо Колев.

Петрун Станчев е един от малцината потребители на метан в момента. Но не задълго. Вече чака ред за смяна на метановата уредба.

„Около 2000 лева очаквам да е. Минавам около 3000 км на месец, аз за няколко месеца ще я избия”, пресмята Петрун Станчев.

Сметката показва, че ако карате на метан 100 километра ви излизат около 30 лева. Ако използвате нормална бензинова кола, покриването на дистанцията ще ви струва 20 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK