Директорът на Европол: Трагедията в Бургас показа как престъпните мрежи работят динамично

Снимка: Нова тв

Катрин Де Бол е на посещение в страната ни

България винаги е била доверен и надежден партньор в Европол. Имали сме отлично сътрудничество със страната както на стратегическо, така и на оперативно равнище. Това каза на брифинг в МВР директорът на Европол Катрин Де Бол. 

„Ние сме на официално посещение, което е част от обиколката на ръководния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от държавите членки каква е тяхната оценка на сътрудничеството им с Европол. И също така по-добре да се борим с организираната престъпност и тероризма в Европа”, каза още тя.

Де Бол отчете, че през последните пет години се наблюдава трикратно увеличаване на обмена на информация между българските служби и Европол, съобщава Нова тв. „Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на незаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други стоки”, допълни тя.

Директорът на Европол посочи, че през 2021 г. е подобрено сътрудничеството чрез предоставяне на аналитична подкрепа от страна на агенцията, в резултат на което българските власти са успели да проведат „изключително успешни” операции срещу организирани групи, замесени в печатане на висококачествена фалшива валута - евро.

Де Бол спомена незаконната миграция и каналджийството на мигранти. „Знаем за трагичните събития в Бургас, където двама полицаи загубиха живота си. Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Показва и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия”, е нейното мнение.

„България е сред основните страни на транзит на мигранти по Западнобалканския маршрут, които влизат на територията на страната през сухопътната граница с Турция. България предоставя на Европол информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания. Затова посочих, че страната е много ценен, приоритетен наш партньор”, каза още тя и даде заявка, че Европол ще продължи да оказва подкрепа на страната ни.

По думите ѝ ситуацията в Европейския съюз се е променила драматично, ето защо е имало необходимост от засилване ролята на Европол и необходимост от укрепване на съвместната дейност на държавите членки.

Позицията на вътрешния министър

Иван Демерджиев посочи, че акцент на разговорите с директора на Европол е поставен на възможното сътрудничество в борбата с незаконния трафик на хора и каналджийството. „Запознах подробно Де Бол с предприетите действия”, каза силовият министър.

Той припомни за интензивната полицейска операция по отношение на лицата, за които има данни да са замесени в незаконно каналджийство и незаконни мигрантски дейности. „Изключително важно е нивото на взаимодействие между държавата и Европол, за да се справим с този проблем”, уточни Демерджиев.

Министърът каза още, че са предприети действия по подобряване на техническата обезпеченост на границата, насищане на граничната зона с допълнителни сили на МВР и Министерството на отбраната.

„Предприехме и действия по идентифициране на нашите служители, които по някакъв начин са замесени в подобен род дейност. И действия да се елиминират възможностите те да участват в подобни каналджийски схеми занапред”, увери той.

С Де Бол са били обсъдени мерките и действията, които България предприема във връзка с желанието си за интеграция в Шенгенското пространство. „Вярвам, че в лицето на Европол страната ни ще намери подкрепа, основана на професионална обективна преценка на действията и усилията, положени от нашата страна”, подчерта вътрешният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK