Бизнеспарк и две индустриални зони видя кметът на Благоевград в бъдещето

Снимка: Infomreja.bg

Днес, пред медиите, кметът представи следващото си намерение

Светло бъдеще ще има Благоевград, ако има достатъчно средства да се реализират проектите, замислени от кмета Стоянов и екипа му.

Многократно градоначалникът е споделял пред журналисти, че основната задача в настоящия му кратък мандат е да бъдат изготвени проекти, така че Общината да има готовност да кандидатства с тях за финансиране от ЕС и прилежащи програми.

Днес, пред медиите, кметът представи следващото си намерение – а именно развитието на Благоевград като бизнес център от нов тип.

В света силна скорост набира така нареченият „споделен офис“ или ко-уъркинг (co-working – колективна работа). Банско е добър пример за град от Югозапада, в който от началото на пандемията бяха отворени офиси за co-working, а самите работници пребивават в наети от тях апартаменти или стаи, и така стимулират местния бизнес.

Сo-working означава да работиш в друга държава, в офис, в който пребивават и други лица – не от твоята фирма, казано най-просто.

Кметът на Благоевград прегръща тази идея за „колективната работа“ и затова представи своето намерение и амбиция в областния град да бъде създаден иновационен квартал.

Това е нов мултифункционален комплекс, който ще бъде разположен на общинския терен на територията на бившите казарми, където 3000 души ще могат да спортуват и работят.

Включително – в комплекса, ще има параклис, ориентиран в посока кв. „Еленово“ и жилищни сгради за временно пребиваващите работещи основно от айти сектора.

Проектът е заложен в Плана за интегрирано развитие на града и е обсъден с министъра на иновациите Даниел Лорер.

Иновационният квартал ще включва още технопарк или бизнес сгради, които ще се простират заедно с „общежитията“ на 28 000 кв. м разгъната площ. Това ще осигури 2000 работни места, подчерта Стоянов.

Кога обаче ще се реализира този проект? Отговорите съдържат следните условия, а именно:

50% от бизнеспарка да бъде предварително заявен от фирмите, които ще осигурят офиси в него; проектът може да „заживее“ едва когато има финансиране – но съвместно – от ЕС, Общината и компаниите, които ще представят инвестиционното си намерение да построят сградите и те да заработят по предназначение – а именно с цел бизнес.

Това очертава най-близка година – 2024.

Идеята на Стоянов е жилищните сгради да бъдат разположени в посока към гробищния парк, църквата – към жк-то, а в останалата си част теренът да има многофункционална сграда за спорт и еспозиции, форуми, концерти.

Теренът ще е озеленен богато.

Не само бизнеспарка, но и нови две индустриални зони са част от бъдещите планове на ръководството на Общината.

Зона Юг ще се намира до Е-79 между кв. „Струмско“ в посока София. 350 дка от частни терени ще бъдат обединени в името на това да се създаде индустриална зона. Ползата за собствениците е, че давайки земите си, те получават собственици на индустриален парцел, тоест не продават терена си, а го отстъпват.

Другата зона е също около 300 дка площ. Тя ще се намира при село Зелен дол, където теренът е хълмист, но това дава възможност за създаване на така наречената „зелена индустриална зона“, в която всяка фирма ще се хвали, че произвежда продукция с „нулева употреба на въглеродни емисии“.

Зелената зона е прекрасна точка, тъй като се намира до АМ „Струма“.

Създаването на зоните обаче е свързано с промяна на Общия устройствен план, а самите зони – предвидени в бъдещето, ще бъдат управлявани от оператор, а не от Общината.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK