Без пластмасови бутилки в ски зона Банско

Снимка: Infomreja.bg

На 15 декември ще бъде открит новият зимен сезон на Банско. Легендата в ски спорта, австрийският алпиец Патрик Ортлиб, който е олимпийски и световен шампион и Марк Жирардели ще открият официално новия ски сезон.

Това каза на пресконференция маркетинг директорът на ски зоната Иван Обрейков, който обяви, че за шести пореден път Банско е обявен за Ски курорт №1 в България по време на церемония в Кицбюел (Австрия) на 17 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

„Ски курортът се нареди сред една от 26-те топ дестинации в света. Банско е един от осемте курорта, който за шести път печели този приз, заедно с Кицбюел, Гармиш-Партенкирхен, Роза Хутор, на чиито писти се проведе олимпиадата в Сочи през 2012 г., шведският Оре – домакин на предстоящото световно първенство по ски, норвежкият Трисил”, каза Обрейков. Радослав Дурчев от "Юлен" АД обяви, че фирмата е взела решение да спре използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в района на ски зона Банско от този ски сезон, въпреки че Европейският парламент разпореди това да се случи от 2021 г.

„Това е поредната инициатива, която е част от екологичната стратегия на компанията. В рамките на тази стратегия още през 2012 г. внедрихме система за разделно събиране на опаковките. В зоните около заведенията сме поставили контейнери за разделно събиране на отпадъците. От началото на 2018 г. до момента фирмата е предала над 1.3 т. пластмасови отпадъци”, обясни Дурчев. Това решение той мотивира с това, че този вид отпадъци се разграждат много бавно и в дълъг период от време.

„Заменяме пластмасовите бутилки със стъклени, пластмасовите чаши с картонени, сламките с бамбукови, посудата за еднократна употреба ще бъде изцяло от биоразградими материали – картон, дърво и хартия. С това решение сме първи в България”, коментира Дурчев.

Той изрази надежда примерът им да бъде последван и от други. От тази година ски курортът в Банско въвежда и лоялна програма за клиентите, които използват сезонна карта за Банско. В зависимост от това колко поредни години е използвал ще получи сребърна, златна и платинена карта.

„Предимствата за притежателите са отстъпки в заведенията за хранене, покани за нови колекции на спортни магазини, достъп до трибуните за състезанието от Световната купа и отделно отстъпки от таксите за паркиране в района на ски-зоната и гондолата в Банско”, обясни Атанас Малеев. Стана ясно още, че фирмата не е увеличавала цените на картите в последните 6 години, но заради миналогодишното увеличение на електроенергията с 40% такова ще има от новия сезон. С колко точно ще се повишат, от компанията не можаха да посочат. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK