Драганов: Очакваме около 560 000 пътувания за Коледа и Нова година

Снимка: БНР

Около половин милиард е приходът за туризма от украински бежанци

Очакваме около 560 000 пътувания за Коледа и Нова година. От тях около 70 000 са в чужбина. Същият брой чужденци се очаква да пристигнат у нас. Голяма част от резервираните пакети са тридневни. Това каза за "Твоят ден" проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според него има ръст на пътуванията в чужбина. "Около 30% са повече отколкото е възможно пазарът да даде. Регистрираме 100-150 000 записвания дневно. Интересът за Нова година беше по-голям от пазара - не е имало места. Най-желани са луксозни вили и къщи за гости, частни и спа хотели. Обикновено туристите искат да отседнат при познат домакин - над 38% предварително запазват местата си", заяви той.

По думите му има повтаряемост само при по-близките дестинации - Гърция и Турция. "В момента сме 12-13% под нивата от 2019 г., ще достигнем нейните нива през 2024 г. Около половин милиард е приходът за туризма от украински бежанци. Очакваме около 1,2 млн. чужденци да влязат у нас между декември и март догодина", прогнозира проф. Драганов. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK