Бащата на Паскалев пише книга за родното село Старчево

инфомрежа

Стоян Паскалев е известен в родното си село Старчево като бивш директор на местното училище и като баща на един от най-известните политици у нас – благоевградския градоначалник Костадин Паскалев. От няколко дни обаче жителите на живописното селце имат и друга тема за обсъждане. Чичо Стоян, както му казват тукашните хора, е на път да стане автор на първата книга, събрала историята на едно от най-големите села в бившата Кърналовска община.
Хрониката ще има претенциите да събере на едно място съдбата на Старчево от Освобождението до днес. Авторът няма да остане безразличен към времената на бурна гръкоманска пропаганда сред местното население, както и към днешните времена, когато читалището и църквата се оказват единствените места, съхранили българския дух през годините. „Започнах да събирам материали за историята на селото още докато бях директор на училището в Старчево.  Ползвах летописната книга на черквата „Св.Мина”. Вълнуваха ме проблемите на моите родители, на българските бежанци от Егейска Македония”, разказва авторът Стоян Паскалев.
Идеята да напише книга за историята на селото се родила преди десетилетия, но последните две години Паскалев баща се захваща по-активно с писането. Освен по-важните исторически моменти на този край, като истински краевед, авторът описва живописната природа  и стопанските дадености на селцето.
„Навремето тук имаше над 1500 дка лозови масиви с капково напояване. Спомням си,  че преди години тук дойде служител на земеделското министерство, който обясняваше на хората що е то капково напояване. Ами та ние отдавна знаем какво е това. За съжаление вече полята пустеят, а младите хора заминаха за чужбина”, с тъга признава Стоян Паскалев. „Моето семейство не е безразлично към това, което се случва днес с България. Болно ми е, като гледам как се руши и граби онова, което хората са построили с много труд. Вярно е, отчитам грешките на миналото, но не биваше да се посяга на икономиката и селското стопанство”, разсъждава бащата на благоевградския градоначалник.
И до днес родителите на Костадин Паскалев следят всяка негова изява и като кмет, и като политик. „Тежко е, когато гледаш как нападат детето ти. А той е честен и рядко отговорен човек”,  признават родителите на Костадин Паскалев.

 

КОМЕНТАРИ