Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония

Снимки: Прессекретариат

„И този диалог да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения“

Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

По думите на Румен Радев, двете най-близки страни на Балканите са длъжни да направят така, че гражданите от двете страни на границата да общуват свободно и да се чувстват обединени от общото си европейско бъдеще.

Държавният глава определи съвместното посещение с президента Стево Пендаровски в Рим за отдаване на почит към делото на светите братя Кирил и Методий като „знак за взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство, разбирателство“. „Обнадежден съм, че този позитивен дух вече е и на ниво правителство“, подчерта Румен Радев.

И Румен Радев, и Зоран Заев откроиха необходимостта от постоянен диалог и сътрудничество за позитивното развитие на двустранните отношения. Държавният глава изрази съжаление, че през последните години отношенията между двете страни са попаднали в задънена улица и диалогът е бил замразен, което се е отразило и на перспективата на Република Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС.

По думите на президента, за това е допринесла и липсата на конкретни обвързващи условия и срокове в подписания през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е създало възможност за променливи тълкувания и действия.

Държавният глава подчерта също така, че европейската перспектива на Република Северна Македония е от огромно значение за България, но по този път остават и някои нерешени въпроси. Затова страната ни е готова да работи за приемането на двустранно споразумение с ясни правнообвързващи клаузи като необходима стъпка, която да открие пътя на югозападната ни съседка към започване на преговори за членство в Европейския съюз. По време на срещата Зоран Заев изрази намерение за постигането на двустранно споразумение.

Обща бе позицията, че двустранният политически диалог следва да  създава климат на доверие, така че младите хора от двете държави да общуват свободно без предразсъдъци и идеологеми. Министър-председателят на югозападната ни съседка приветства идеята ученици от България и Република Северна Македония заедно да почиват през лятната си ваканция и обяви, че вече се работи по организацията на този процес. „Това ще създаде трайни приятелства“, посочи Зоран Заев.

Премиерът на Република Северна Македония изрази и признателност за готовността на България да дари най-малко 50 хиляди ваксини срещу COVID-19 за гражданите на югозападната ни съседка, за което страната ни очаква да се разрешат и последните нормативни въпроси в рамките на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK