Проф. Оникян: Джазът е състояние на духа, а Банско без джаз няма да е същото

Снимка: Infomreja.bg

Фестивалът в Банско каза "до нови срещи"

Джазът е състояние на духа, а Банско без джаз няма да е същото.

Това каза пред ИНФОМРЕЖА проф. Стефка Оникян. По нейна инициатива младите таланти в джаз пеенето се запознаха с едни от най-големите имена, които излязоха на сцената на Джаз фестивал Банско 2022. Не само запознанство, а и „попиване“ от опита и музиката на доайените в джаз музиката преживяха студенти и ученици, част от джаз академията, реализирана благодарение на проф. Оникян.

За първа година младите таланти имаха своя сцена в Градския парк, където джазът звучеше от сутрин до обяд, а следобяд „големите“ и младите се срещаха в читалището и обменяха опит.

За първи път бяха създадени и така наречените „джаз точки“ на ул. „Гоце Делчев“, където същите тези млади звезди зареждаха публиката до концертите, които започваха в 20 ч.

„Мястото на джаза е тук. Ще се видим догодина“, това заяви на сцената и кметът на Банско – Иван Кадев, в последната вечер от фестивала. А тя завърши с едно много специално участие – това за Представителния гвардейски духов оркестър. Мъжете и една дама представят страната ни пред света. Диригентът офицер Ради Радев разказа пред публиката защо трябва да се гордеем, че имаме съхранен и деен гвардейски оркестър.

А за джаза… за него не се говори в минало време, а той е тук и сега… той е завинаги. Една седмица Банско живя така – с джаз и музика навсякъде. Младежи с китари събраха аплаузите на минувачите в центъра. Пред църквата пък се лееше бански фолклор.

Международно известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду беше специален гост на кмета Иван Кадев. В сърдечен и приятелски разговор тя сподели своите лични емоции, свързани с Банско и джаз фестивала. Освен като ментор на музикантите от НБУ, Вики Алмазиду е и лектор в Лятната джаз академия, където дава безценни знания и съвети на талантливи млади музиканти, селектирани от специално жури месеци преди началото на фестивала.

Кметът Иван Кадев се срещна с Камелия Тодорова - една от най-добре познатите български певици, успели да популяризират джаз музиката в страната.

Тя получи от кмета плакет, посветен на годишнините, свързани с живота и делото на Св. Паисий Хилендарски, които Банско чества през 2022 г.

Камелия Тодорова е от певиците, които най-често са излизали на сцената на джаз фестивала в Банско, но всяка година концертите и́ са очаквани с огромен интерес и нетърпение.

Студенти на д-р Стефания Темелкова от департаменти „Икономика” и „Дизайн” се срещнаха с кмета Иван Кадев. Те зададоха многобройни въпроси за развитието на града и превръщането му топ зимен курорт и целогодишна туристическа дестинация. А кметът имаше удоволствието да види Банско през очите на младите и интелигентни хора от НБУ.

Студентите са в Банско на пътуващ семинар „Ивент мениджмънт” под надслов „НБУ в джаза”. По време на фестивала те представят и университетски моден лейбъл „FASHIONхNBU“, с дрехи от който обличат водещата на Банско джаз фестивал Таня Иванова.

И ако първата колекция „Momentum pacis“е инспирирана от картината „Жътва”(1565 г.) на Питър Брьогел, то за следващата колекция те обещаха на кмета Кадев да бъде вдъхновена от Банско и джаза.

Неотменима част от атмосферата на Банско джаз фестивал е един личен празник - рожденият ден на проф. Стефка Оникян.

Кметът на община Банско Иван Кадев поздрави за празника и́ великолепната изпълнителка, която с еднаква страст и посветеност пее и преподава вокално майсторство на младите музиканти.

Салвадор Собрал попя по време на своя уъркшоп със студентите в академията, но най-вече даде възможност на студентите да излязат и да пеят с неговите музиканти. Разказа им как се е чувствал по време на Евровизия - " дали съм се притеснявал?! От какво да се притеснявам, знам песента, знам текста подготвен съм, какво би могло да се обърка?! Ключът към това да си спокоен и отпуснат на сцената се крие в подготовката. И много важно е да има граници, дори когато импровизираш, тогава имаш контрол върху това, което правиш". Сподели, че не обича скат пеенето, предпочита винаги да има думи и че дори често рапира. Урокът започна с Happy Birthday за един от неговите музиканти и завърши с песента, с която Салвадор Собрал спечели Евровизия.

За десети пореден път програмата „Произведено в България” изложи живописни творби на утвърдени и млади български художници като съпътстващо събитие на джаз фестивала в Банско.

Арт базар впечатли всички гости на града.

СНИМКИ и ВИДЕО вижте тук:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK