Експерти започнаха оглед на Байкушевата мура

Снимка: Infomreja.bg

Достъпът на туристи до мястото остава ограничен

Днес на терен бяха извършени първите проучвателни работи по обезопасяване и опазване на Байкушевата мура във връзка с установеното пречупване на клона на дървото. Арбористи извършиха оглед на вековното дърво и близките дървета.

Разгледани бяха възможностите за използване на различни методи за обезопасяване на пречупения клон – повдигане и преместване с помощта на въжена система или укрепване на мястото на отчупване. Проверена беше здравината на клоните и дърветата, които ще бъдат използвани като контролни точки при преместването.

Експертите уточниха начина, по който по-детайлно да се обследва дървото. Анализът на резултатите от днешното предварително проучване ще даде ясна оценка на ситуацията и ще помогне за определянето на краен вариант за действие.

През април министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова провери на място състоянието на най-старото иглолистно вековно дърво в България и разпореди да се пристъпи към конкретни действия за опазването на Байкушевата мура. Дирекция „Национален парк Пирин“ напомня, че достъпът на туристи до мястото остава ограничен до пълното обезопасяване на дървото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK