Близо 8 хиляди гости от Македония и България взеха участие в „Бабина Баница“

Снимки: Община Белица

Приемственост между поколенията, фолклор, бит традиции и култура, това е смисълът на народния събор „Бабина Баница“, в който Ансамбълът за народни песни и танци при Народно читалище „Георги Тодоров - 1885“ - град Белица, имаше удоволствието да участва.

Близо 8 хиляди гости от Македония и България превзеха огромното пространство на Манастирски туристически комплекс „Еленец“, намиращ се на 1050 м. надморска височина сред красивата Осоговска планина. 

Там на това удивително природно място се почувствахме горди и щастливи от реакцията на публиката, от бурните им аплодисменти и възхищението им от нашите песни и танци. Разбира се и от вкусните традиционни баници, които на терен приготвиха директорката на гимназия „Никола Вапцаров“ – Белица, г-жа Фанка Къшева и нейната ученичка Нефизе Тупева от села Бабяк.

Те показаха пред всички в детайли как се приготвя баница с кисело зеле и пиле и баница с картофи „пататник“, споделиха беличани.

Народният събор „Бабина Баница“ представлява едно традиционно пътуване към корените, историята и стародавните традиции които в голяма степен се припокриват и с българските.

Чрез тях ние показваме нашите многовековни традиции и уникален балкански фолклор, показваме и налагаме един позитивен имидж на хората в двете трангранични общини, и за това, че границите не ни разделят.

Напротив, приобщават ни като показваме пред Европа и света, че изключително важно и благоприятно е преплитането на традициите и културното многообразие между народите, казаха още гостите.

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK