Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) за пореден път отложиха разглеждането на процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев - този път заради казуса "Жоси".

Припомняме, преди два дни Върховният административен съд задължи Висшия съдебен съвет да разгледа частично т.нар. случай "Жоси", който беше посочен сред основанията на министъра на правосъдието Надежда Йорданова в искането ѝ за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Първоначално ВСС отхвърли случая, а решението бе обжалвано от министър Надежда Йорданова във ВАС, съобщава news.bg.

Решението на съда обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано, а вчера 17 май, Йорданова коментира, че ще обжалва решението на ВАС, което отхвърля нейната жалба срещу отказа на ВСС да допусне разглеждане на всички случаи, които е посочила в предложението си.

Кадровиците решиха още със 17 гласа "за", че след като има категорично произнасяне на ВАС по същество, министърът на правосъдието Надежда Йорданова трябва да насрочи заседание на пленума за процедура по предсрочно освобождаване на главния прокурор по същество.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев настоя процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор да се отложи "само за един кратък период от време", за седмица или 10 дни, докато има яснота в предмет на спора във ВАС.

Атанаска Дишева подкрепи предложението на Магдалинчев, тъй като смята, че определението на ВАС може да повлияе върху процедурата по предсрочно освобождаване на обвинител номер едно. Тя разчита на ВАС да приеме предложението за допустимо в неговата цялост.

Според Калина Чапкънова каквото и решение да вземе ВСС, то в публичното пространство медиите, които са негативно настроени, ще отразят нашето решение негативно. Чапкънова ще подкрепи предложението на Маагдалинчев да се отложи процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор до произнасяне на ВАС по същество.

Георги Чолаков заяви, че има правен проблем, без значение дали той е целесъобразен или не, и следва магистратите да се произнесат по закон. Коя е вярната теза, предлагам да оставим съдът да си свърши работата и да каже коя от двете тези е вярна, призова Чолаков.