Екоминистерството избра директори на трите национални парка

Снимка: БГНЕС

Те са Красимир Андонов, Николай Гоцков и Росен Баненски

След проведен конкурс са назначени директори на трите национални парка в страната - "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

За шеф на дирекция "Национален парк Рила" (ДНП "Рила") е определен Красимир Андонов, който постъпва на служба в там още през 2002 г. и е заемал различни експертни длъжности, като през 2010 г.-2013 г. и 2015-2022 г. е бил директор на ДНП "Рила". Завършил е магистратура в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", със специалност "Биология и химия".

В дирекция "Национален парк Централен Балкан" (ДНП ЦБ) на поста остава Николай Гоцков, кандидат, който до момента изпълнява длъжността до провеждане на конкурс. Той е работил в органите на МВР, Министерство на правосъдието, общинските администрации на Казанлък и Павел баня. Завършил е "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Охрана на обществения ред и осигуряване на безопасно движение по пътищата" в Академията на МВР.

Дирекция "Национален парк Пирин" (ДНП "Пирин") се оглавява от Росен Баненски, който също е дългогодишен служител на парка. От 1995 г. той е заемал различни експертни длъжности, като през 2013 г.-2022 г. е директор на ДНП "Пирин". Баненски е завършил Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", бакалавър със специалност "Стопанско управление", магистър със специалност "Туризъм".

От МОСВ посочват, че представените и защитени пред комисията концепции на спечелилите конкурса кандидати отговарят в най-висока степен на политиката по опазване на защитени територии, като и тримата кандидати поставят основен акцент върху проблеми относно организацията и структурата в националните паркове и дават конкретни предложения за оптимизация и подобряване на управлението и контрола. По време на интервютата те показали задълбочени познания и експертиза, организационен опит и лидерски качества, ключови за изпълнение на служебните им задължения.

Конкурсът проведен в три етапа. Кандидатурите за било общо 12 - по 5 за "Централен Балкан" и "Рила" и за "Пирин".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK