Еманюел Макрон печели изборите във Франция за втори път срещу Льо Пен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

28,2% е избирателната активност

Еманюел Макрон печели вота на Франция. Отново малко французи са отишли пред урните. 28,2% е избирателната активност.

На митинга пред Айфеловата кула дойдоха голяма част от министрите в кабинета. За Макрон са гласували 58,2 процента. Тази новина бе посрещната с експлозия от радостни викове.

Истинско парти се развихри тази вечер пред Айфеловата кула. От екипа на френския президент бяха осигурили DJ, който да се грижи за доброто настроение. Привържениците на Еманюел Макрон не пропуснаха възможността да отбележат победата с танци.

Предвижда се Макрон да вземе 58,2% от гласовете, според данните на Ipsos & Sopra Steria, направен за телевизионните и радиостанции France Televisions and Radio.

Това го прави първият френски лидер, който е преизбран от 20 години насам.

Въпреки това избирателната активност е на път да бъде най-ниската за президентски балотаж от 2002 г., според правителствените данни, публикувани късно следобед местно време.

41,8% от отишлите до секциите са гласували за Марин Льо Пен, като с този резултат крайно десните са по-близо до президентството от всякога.

Официалният резултат ще бъде обявен от вътрешното министерство на страната в понеделник.

Френските социологически агенции обикновено оповестяват прогнозите си в 20 часа местно време, когато затварят  избирателните секции в големите градове и няколко часа преди френското вътрешно министерство да оповести официалните резултати. Тези прогнози, които се основават на данни от избирателни секции, които затварят в 19 ч. в останалата част на страната обикновено се използват от кандидатите и френските медии за обявяване на победител.

Припомняме, че днес се провежда втория тур на президентските избори във Франция.

Настоящият президент на Франция Еманюел Макрон се изправя на втори тур срещу Марин Льо Пен. Ситуацията от 2017 се повтаря. Тогава Макрон победи кандидатът на крайната десница.

Проучванията показваха, че и сега тази ситуация ще се повтори. Президентът е силно критикуван, че късно обяви кандидатурата си за втори мандат, както и че практически не провежда кампания.

Макрон отказа дебат с останалите претенденти преди първия тур.

Марин Льо Пен проведе активна кампания, изпълнена със стотици събития. Повечето от тях бяха в провинцията, където избирателите не са особено позитивни към "президента на елита". Тя се обяви срещу повишаване на пенсионната възраст, както и намаляването на разходите за живот.

В началото на кампанията ролята на миротворец, в която влезе Макрон му донесе преднина. Но избирателите във Франция сякаш се успокоиха и отново обърнаха поглед към социално-икономическите проблеми, които според проучванията са основното им притеснение и ще са решаващ фактор във вота. Темата за войната в Украйна е след въпросите за покупателната способност, заетост, сигурност и други.

Изборният ден бе помрачен от нападение с нож в църква в Ница, Южна ФранцияФренският вътрешен министър Жерал Дарманен информира, че няма опасност за живота на свещеника, а полицията е арестувала нападателя.

Кметът на Ница Кристиан Естрози уточни в отделно съобщение в Туитър, че нападателят е психически нестабилен.

След президентските избори, следващият тест за политиците във Франция са изборите за депутати през юни. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK