15 септември: Ден на знанието и Неофит Рилски! Банско почита будителя

Снимка: Infomreja.bg

Видео разказ за личността на Рилски от Ани Дурчова

Банско отбелязва 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски.

Година след културните мероприятия, с който бяха почетени 260-е години от рождението на Паисий, още един будител от Банско ще бъде споменат подобаващо с различни по вид тържества и конференции.

Банско – средище на културата и духовността, както в миналото, така и до днес, помни заветите дадени от светите първоучители и възрожденци, наченали книжовните борби и подем.

Неофит Рилски е името, с което се слави не само градът, а цялата област. На него са знаменувани училища, университет, школи и институции, в които се предава учението.

Рилски е онзи пътеводен лъч, който свети и до днес като човека, дал взаимоучителния метод на българското светско училище и не само – той е географ, архитект, етнолог, културолог, езиковед, педагог.

В Банско ще се състои спектакълът „От корен, към върха”, подготвен от самодейците на читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.”, режисиран от секретаря  на читалището – Силвия Терзиева. Само година след спектакъла „Паисий“, Терзиева отново вкарва сетни сили и артистизъм, с които насочва погледите към личността на Неофит.

Представлението съчетава исторически достоверни данни за живота и дейността на монаха от Рилската обител, които режисьорът разучава с помощта на служителите от Музейния комплекс в Банско.

Ще бъде представена за първи път в страната изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основноположник на новобългарското образование”. Тя ще бъде открита от 17:30 часа на 15 септември в читалището, непосредствено преди спектакъла.

Честванията продължават и в събота, на 16 септември, от 08:30 ч. със Света литургия в църквата „Света Троица”, а в 11:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на патриарха на българските учители и книжовници в къща музей „Неофит Рилски“.

Организатори на честванията са Светия Синод на Българската православна църква, Неврокопска света митрополия, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Рилската света обител, както и общините Благоевград, Банско, Кюстендил, Самоков, Габрово, Копривщица, Сандански и Казанлък. 

А кой е Неофит Рилски и какво ни завеща, разказва пред камерата на ИНФОМРЕЖА – Ани Дурчова, екскурзовод към Музейния комплекс.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ