БАБХ: Определението на ВАС не променя създадената организация на ГКПП "Капитан Андреево"

Снимка: Infomreja.bg

БАБХ ще се съобрази с определението на съда

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се съобрази с определението на Върховния административен съд.

Определението на съда не променя създадената организация на ГКПП "Капитан Андреево".

БАБХ продължава да извършва всички дейности, част от официалния контрол - товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол.

Съобразявайки се с определението на съда БАБХ, ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт, съобщават от пресцентъра на институцията.

Както ИНФОМРЕЖА писа, Българската агенция по безопасност на храните не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София – град, което касае наетите от „Евролаб 2011“ ЕООД помещения на ГКПП „Капитан Андреево“. 

Това безспорно се установява по административно дело, образувано пред Върховния административен съд по частна жалба на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Поради това върховните магистрати оставят в сила определение , с което първоинстанционният съд връща касационната жалба на изпълнителния директор на БАБХ против  решение по същото дело (№ 6183 от 2022 г.), съобщиха от ВАС.

Междувременно излязоха с позиция и от Министерството на здравеопазването. В нея се казва:

„Във връзка със спекулативни разбирания на определението на ВАС  по казуса с наетите от „Евролаб 2011“ помещения на ГКПП „Капитан Андреево“ правим следното уточнение:

  • Определението касае само физическото стопанисване на помещения от „Евролаб 2011“.
  • Определението не се отразява на извършвания официален контрол от БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“.
  • Всички проби ще продължат да се вземат единствено и само от БАБХ.
  • Всички лабораторни изследвания (анализи на пробите) ще продължат да се извършват единствено и само Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ.
  • Товаро-разтоварната дейност ще продължи да се извършва единствено и само от БАБХ.
  • В обявената преди дни обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория за нуждите на официалния контрол от БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“  няма предварително определени помещения за дейността и няма да се  повлияе от това съдебно определение.

Още веднъж искаме да подчертаем, че определението не връща фитосанитарния контрол в ръцете на частна фирма, връща само наетите от частна фирма помещения.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as