2:1 е вероятността да отидем на нови предсрочни парламентарни избори догодина. Това заяви в отговор на въпрос на News.bg директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов.

Вчера от социологическата агенция представиха проучването си, направено в периода 15-19 септември 2022 г. сред 1 011 пълнолетни граждани.

Павлов се аргументира, че до вчера сутринта е смятал, че на 90% ще отидем на нови предсрочни избори догодина и едва 10% е вероятността да се състави правителство, но с променената геополитическа ситуация след обявената частична военна мобилизация в Русия се увеличава вероятността да се състави нов кабинет - на 70% може да отидем на нови избори, като вероятността да се състави кабинет е 30%.

В следващите седмици може да се повиши вероятността да се състави експертно правителство, за да има управление България, предвид сериозните мерки, които се очаква да се вземат от Европейския съюз заради частичната военна мобилизация, която обяви президентът на Русия Владимир Путин, изтъкна Павлов.

Павлов обясни, че да се състави правителство някоя от партиите от блокиращото мнозинство (ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"), трябва да бъде извадена от него и да бъде приобщена сред другите партии. Това обаче, според социолога, не може да стане при участието на определени политически фигури.

По думите му единственият възможен кабинет е "евроатлантически" или на "националното спасение" без изявени политически лидери. Дори този вариант е чисто теоретичен, но това, което започва от вчера с частичната военна мобилизация в Русия, не се знае как ще повлияе и дали няма да отрезви партии.