Задържаха турчин с недекларирани 1,5 млн. евро на „Капитан Андреево”

Снимка: Митница

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок до 72 часа

Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,  на 41 г., турски гражданин, за това, че на 23 март 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която  е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери.

На 23 март 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал лек автомобил с румънска регистрация, управляван от М.Г.,  на 41 г. Той пътувал от Румъния за Турция през България. При извършена проверка под предните седалки и между предната и задната седалки митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Недекларираните парични средства са в размер на 1 562 865 евро с българска равностойност около 3 056 698 лева.

„Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренасят в лек автомобил. Нарушителят е обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция“, заяви днес на брифинг Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на гр. Хасково.

„От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, допълни Георги Господинов, началник на Митнически пункт Капитан Андреево, съобщават от държавното обвинение.

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Работата по бързото производство продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Хасково е Агенция „Митници“. В него участваха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на гр. Хасково и Георги Господинов, началник на Митнически пункт Капитан Андреево.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK