Умъртвяват 6300 патици заради птичи грип в Хасковско

Снимка: Infomreja.bg

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри огнище на птичи грип в обект за отглеждане на патици мюлари в хасковското с. Константиново.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение всички 6300 патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Хасково: общ. Симеоновград- с. Константиново; общ. Харманли- с. Поляново. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Димитровград- с. Златополе и с. Райново; общ. Хасково - с. Александрово, с. Нова Надежда, с. Стойково, с. Родопи, с. Брягово; общ. Симеоновград- гр. Симеоновград; общ. Харманли- с. Преславец.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//