Баба Марта пристигна в Белица, Банско, Благоевград, Кресна, Струмяни и Разлог

Снимка: Община Струмяни

Вижте как празнуваха в пиринските общини

Емблематичната „Работилница на Баба Марта“ отвори врати в Градска художествена галерия Благоевград. Работилницата ще бъде отворена до 17.00 часа. Инициативата се организира за поредна година от Община Благоевград. Малчуганите ще творят с помощта на преподаватели от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и ГХГ, изработвайки традиционни мартеници по повод един от най-българските празници, 1-ви март.

В рамките на инициативата децата ще имат възможността да се запознаят с историята на мартеницата, със символиката на червения и белия цвят, както и с традициите, свързани с Баба Марта. Всяко дете, изработило мартеници, може да ги подари на свои приятели, близки, семейство.

Тази година Община Благоевград посрещна Баба Марта на пл. ,,Георги Измирлиев“ № 1, пред зала ,,22-ри септември“.

Празничната програма започна в 10:30 ч., а в нея участие взеха възпитаниците от школите към ЦЛТРДБ: Школата по литература с преподавател Соня Кацарска, Балетна школа „Кроазе“ с преподавател Красимира Митова, Школа по съвременни танци с преподавател Десислава Терзийска, ФТА „Пиринче“ с преподаватели Симеон Стамболийски и Полина Сатиева, ФГ „Бисери“ с преподавател Даниела Богданова, ДЮТ „Щурчо“ с преподавател Юлия Дживджорска, ФГ „Веселина“ с преподавател Веселинка Боянова, ФГ „Бисери“, ДЮФА „Пиринска китка“ с преподавател Васил Георгиев.

Народно читалище ,,Никола Й. Вапцаров-1866“ също отбеляза 1-ви март, ,,Деня на самодееца“ с богата програма, подготвена от група ,,Нежни звуци“, Група за автентичен фолклор, Детска фолклорна група ,,Джумайчета“ и самодейни фолклорни групи.

С енергия и ентусиазъм децата от всички 13 детски градини на територията на Община Благоевград се включиха в посрещането на Баба Марта. Днес благоевградчани ще имат възможността да се насладят на специално организирана изложба с изработените мартенички от децата в Детските градини. Тя е позиционирана пред Информационен културен център до зала ,,22-ри септември“.

С изработени от тях мартеници, първолаците от СУ”Неофит Рилски” поздравиха общинското ръководство и пожелаха на всички жители и гости на Банско да бъдат весели, засмени и от Бог благословени.

Истински празник на творчеството, в бяло и червено, бе сътворен днес на площада в град Сандански! Красиви и интересни арт проекти представиха училищата, участващи в конкурса на община Сандански - "Арт проект Мартеница"!

Експертната комисия творци, в състав Мария Карастоянова и Силвия Николова, определиха победителите в конкурса.

Специални награди за креативност получиха и Спортното училище и Център за подкрепа за личностно развитие!

Специално за празника дойде и Баба Марта, която върза мартенички на всички и пожела много здраве и усмивки, щастие и късмет! Децата от Спортното училище също я изненадоха и закичиха със символа за здраве и благоденствие!

С мартенички и много настроение, децата от ДГ "Пролет" изненадаха кмета на община Сандански - Атанас Стоянов и администрацията!

Днес учениците от СУ "Братя Петър и Иван Каназиреви" и децата от ЦНСТ - Разлог поздравиха и подариха ръчно изработени мартенички на кмета инж. Красимир Герчев.

Рачно изработени мартенички бяха изпратени и от потребителите на ЦОП - Разлог.

Инж. Герчев пожела на всички да бъдат здрави и благословени, весели и засмени!

Първокласниците при СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Белица, с ръководители Мая Джембазка и Цветанка Кондакова, участваха във весел, пъстър и интересен празник, посветен на мартеничката. Част от тях изнесоха програма, с която поздравиха всички присъстващи на събитието. Главния библиотекар при читалище "Георги Тодоров 1885", Катя Веселинова в презентация разказа на малчуганите историята на българската мартеница. А малката Дияна Рускова представи легендата за мартеничката.

С много аплодисменти първокласници посрещнаха момичетата от детската вокална група към читалището, които им подариха мартенички, като пожелаха на всички деца да са здрави, румени засмени и много ученолюбиви!

Над 100 мартеници, закичиха децата от детската вокална група при Народно читалище "Георги Тодоров 1885" с ръководител Исак Жульов.

Най-напред те посетиха кметът на общината Радослав Ревански, зам.-кметовете Иглика Аврамова, Красимира Мавродиева, секретарят на общината Иляз Дагонов и служители в общинската администрация.

С наричане за късмет, добруване и берекет мартеници получиха и хората, които минаваха по централната улица на града. Те се снимаха с красивите момичета облечени в автентични носии и им пожелаваха здраве и щастливо бъдеще!

След като дарува здраве и усмивки на кмета и общинските служители, Баба Марта направи обиколка на детската градина, детската ясла, филиалите на градината в с. Д. Градешница и с. Сливница и Дневния център за пълнолетни лица с увреждания.

По повод 1-ви март, празника на „Баба Марта“, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община Струмяни, организира конкурс за изработка на мартеници и арт изделия.

В конкурса взеха участие деца и възрастни от община Струмяни.

Изложбата бе представена на открито пред сградата на общината в село Струмяни и създаде пъстро празнично настроение за жителите в общината.

Компетентно жури класира и награди участниците, които се представиха с най-оригиналните мартеници и арт изделия.

Участниците бяха оценени по възрастови групи:

І група - детски градини и предучилищни групи

ІІ група - 8 – 14 години

ІІІ група - 15 - 18 години

ІV група - над 18 години

Наградените в I-ва група - детски градини и предучилищни групи са:

1 място – Детска градина - с. Струмяни - група „Смехорани“;

2 място - Детска градина - с. Микрево - група „Слънчо“;

3 място – Детска градина - с. Илинденци – група „Том и Джери“

Наградените във II-ра група - 8 – 14 години са:

1 място – Борислав Калешов;

2 място – Димитрина Руйкова и Костадин Христов;

3 място – Павела Александрова

Наградените в III-та група - 15 – 18 години са:

1 място – Мария Искренова;

2 място – Сълза Димитрова;

3 място – Биляна Димитрова

Наградените в IV група – над 18 години са:

1 място – Александра Янева;

2 място – Христина Капинарова

Най-малък участник - Явор Гаргов на 3 години;

Групова награда – IV б клас от СУ „Св.Паисий Хилендарски“ – Специална награда;

Деца до 6 години:

1 място – Валерия Георгиева;

2 място – Теодора Петкова

Всички деца участващи в конкурса получиха Диплом за участие, а наградените участници – получиха предметни награди.

Както традицията повелява, всяка година на 1-ви март Общинска администрация Струмяни бе зарадвана от посещението на Баба Марта, придружена от децата на група „Смехорани“ от детска градина "Патиланци" в село Струмяни. Цялата пъстра детска група бе посрещната лично от кмета на община Струмяни г-н Емил Илиев и от целия му екип. Баба Марта подари ръчно изработени мартенички с пожелания и наричане за здраве, дълголетие, късмет и много щастливи мигове през новата година.

Децата поздравиха домакините от Общинска администрация Струмяни с празнични песнички и стихотворения, специално подготвени за специалния празник.

 

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Белица
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Сандански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK