Pfizer и BioNTech започнаха клинични изпитвания на тяхната специфична за Омикрон ваксина

Снимка: Infomreja.bg

Компаниите планират да тестват имунния отговор, генериран от базираната на Омикрон ваксина

Компаниите Pfizer и BioNTech заявиха във вторник, че са започнали клинично изпитване за тестване на нова версия на тяхната Covid ваксина, която е специално проектирана да се насочи към коронавирусния вариант Омикрон, който избягва част от защитата, осигурена от двудозовия режим на досегашната им иРНК ваксина, съобщава Ройтерс.

Компаниите планират да тестват имунния отговор, генериран от базираната на Омикрон ваксина, както при режим с три инжекции при неваксинирани хора, така и като бустер за хора, които вече са получили две дози от оригиналната Covid ваксина на Pfizer/BioNTech.

Те също така тестват ефекта от четвърта доза от досегашната ваксина срещу четвърта доза от базираната на Омикрон ваксина при хора, които са получили третата си доза от ваксината Pfizer/BioNTech три до шест месеца по-рано.

Компаниите планират да проучат безопасността и поносимостта на инжекциите при повече от 1400 души, които ще бъдат включени в процеса на клинично изпитване.

"Докато настоящите изследвания и данните от реалния свят показват, че бустерите продължават да осигуряват високо ниво на защита срещу тежки заболявания и хоспитализация при заразяване с Омикрон, ние признаваме необходимостта да бъдем подготвени в случай, че тази защита отслабне с течение на времето и потенциално да помогнем за справяне с Омикрон и нови варианти на Covid-19 в бъдеще", посочи ръководителят на изследванията и разработката на ваксини на Pfizer - Катрин Янсен.

Компанията Pfizer заяви, че режимът с две дози от оригиналната иРНК ваксина може да не е достатъчен за предпазване от инфекция с варианта Омикрон и че може би се намалява защитата срещу хоспитализация и смърт.

Въпреки това Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) казват, че трета доза от иРНК ваксина като тази на Pfizer/BioNTech е осигурила 90% защита срещу хоспитализация заради Covid-19.

Някои държави вече са започнали да предлагат допълнителни бустерни дози (т.нар. "втори бустер"), но неотдавнашно проучване от Израел показа, че докато четвърта доза от и РНК ваксина повишава антителата, нивото не е достатъчно високо, за да предотврати инфекция с варианта Омикрон. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK