ПП-ДБ не губи председателското място, Бойко Рашков поема Комисията за службите

Снимка: Infomreja.bg

Преди седмица Атанасов обяви, че се работи по законопроект за създаване на единна разузнавателна служба

Отказът на ГЕРБ да изпълни поети ангажименти за реформи на службите за сигурност са причина за оставката на Атанас Атанасов като председател на ресорната комисия. Това коментира съпартиецът му Йордан Иванов, пише БНР.

От думите му стана ясно, че ПП-ДБ няма да загуби председателското място, то ще бъде поето от бившия вътрешен министър Бойко Рашков:

"Днес Атанас Атанасов, съпредседател на нашата група, подава оставка като председател на Комисията за контрол на службите, защото от ГЕРБ и Бойко Борисов бе поет ангажимент за тяхната реформа, който бе оттеглен.

Това за нас е проблем, защото обещанията се дават, за да се спазват. Чрез тези си действия ГЕРБ оставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев. Оттук на сетне контрол, председателството върху върху тази комисия ще поеме Бойко Рашков".

На въпрос дали това не е опасно за единството на управляващото мнозинство, Иванов отговори:

"Това е знак, че обещанията трябва да бъдат спазвани. Обещания, ангажименти, както искате ги наречете. За нас това е проблем, защото сме в това Народно събрание, в това мнозинство, за да реформираме".

Комисията за контрол над службите за сигурност и над прилагането и използването специални разузнавателни средства е единствената постоянна комисия, чието председателство се променя всяка пленарна сесия от представители на различни парламентарни групи.

Преди седмица Атанасов обяви, че се работи по законопроект за създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване, като се отнеме правото на президента да назначава ръководителите им. Вместо това, те ще бъдат избирани от Народното събрание.

Идеята е била обсъдена на лидерско ниво, като ГЕРБ и ДПС са дали принципна подкрепа, увери Атанасов. В понеделник обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че не одобрява идеята за сливане. 

Другият съпредседател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" - Кирил Петков, коментира дипломатично дали управленската формула е изправена пред изпитание.

ГЕРБ е в основата на завоя в позицията на ДПС, стана ясно от думите на Делян Пеевски. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK