AstraZeneca създавала тревога у българските пациенти, искат иРНК ваксини

Снимка: Infomreja.bg

Д-р Николова призова мерките такива, каквито ги има, да се спазват

Ваксината на AstraZeneca създава тревога у пациентите. За това предупреди д-р Гергана Николова в сутрешния блок на БНТ.

"За нас няма снабдяване с ваксини", изтъкна д-р Николова и добави, че пациентите имат желание да се ваксинират с иРНК ваксините.

Това, което личните лекари искат, е да няма опашки за ваксини, а да имат възможност да изпратят заявка за това кога да отидат да си ги получат. В 21 век да се струпат 100-200-300 човека с хладилни чанти пред един вход не е добре, подчерта тя.

Д-р Николова призова мерките такива, каквито ги има, да се спазват. По думите ѝ всеки, който слуша възможните връзки и усложнения може да си зададе въпроса дали да се ваксинира с ваксината на AstraZeneca. От нейните пациенти не е наблюдавала нищо друго освен покачване на температурата. Все пак има пациенти, които държат да се ваксинират с тази ваксина.

Според д-р Николова първо трябва да се изчака решението на здравното министерство и решението, което ще вземат за ваксината. Ваксинацията не е нещо лесно и просто, а трябва да се извършва от медици, които познават пациентите си, обясни тя.

Д-р Николова посочи, че смисълът е да се даде нещо подходящо, в подходящата доза и спрямо подходящата характеристика на продукта. Личните лекари лично се обаждали на пациентите да ги информират. Имунизационният календар също e наваксан.

В момента личните лекари нямат иРНК ваксини, а те получили малко по-рано такива ваксини по два флакона Pfizer и два флакона Moderna. Те искат да получат необходимите количества, да ги заявяват и да могат да направят ваксинацията на всички пациенти в абсолютно кракът срок.

Д-р Николова подчерта, че всички лекари, които са успели да се доредят до ваксините поставят всяко едно нещо, което са получили. При личните лекари най-лесно и най-бързо могат да се поставят ваксините. Тя посочи, че е хубаво, че нещо се направило да има масова имунизация, но имало приоритетно снабдяване на едни кабинети за сметка на другите. Не трябваше да стане така да бъдат ощетени пациентите, коментира д-р Николова.

Най-важното не са парите, които получават лекарите при ваксинация, а какво се случва с пациентите, които не могат да си поставят ваксина, посочи тя и запита защо и при джипитата не станат нещата така, както искат. Става въпрос за едно голямо и сериозно заболяване, но ние трябва да можем да ваксинираме и пациенти, които не са здравноосигурени, поиска д-р Николова./ News.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK