Асен Василев: Предлагаме бюджет на икономическия растеж

Снимка: Infomreja.bg

Днес започват съгласувателните процедури по бюджета

Бюджетът за 2022 г. е бюджет на икономическия растеж. Това заяви  заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев при представянето пред медиите днес на проектобюджета на страната за 2022 г, който беше публикуван за обществено  обсъждане на интернет страницата на Министерството на финансите. Той посочи, че в този бюджет е заложен растеж на БВП в размер на 4,8 %, което е с 1,2 % повече от ръста на БВП през миналата година. Заложено е намаление на безработицата от 5,4 % на 5 %, дефицитът на бюджетът за 2022 г. без ковид-мерките е 2,5 %, а с тях е 4,1%. 

Вицепремиерът Василев посочи, че бюджетът за 2022 г. има три основни акцента – единият е значителното нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави. Тези инвестиции не са само със средствата от европейските програми, но и от националния бюджет. Вторият приоритет е значителното нарастване на инвестициите в хора, защото, според финансовия министър, това е ключът към икономическия растеж дългосрочно. Третата цел е социалната справедливост и подсигуряване, така че всички български граждани ще имат адекватен стандарт на живота. 

По отношение на капиталовите инвестиции в бюджета е предвидено удвояването им от 2,9 % от БВП към момента до 5,8 % от БВП. Залага се 30 % ръст на капиталовите инвестиции в общините на база трансфери от централния бюджет. Допълнително 1,671 млрд. лв. са инвестициите в републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ достига до 2,4 процента от БВП. 

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари „на калпак“, не раздава пари в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвращаемост - в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура“ – категоричен беше вицепремиерът Асен Василев. Той обясни, че „философията на този бюджет е доста по-различна от това, което сме виждали до момента. Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес-цикъл на принципа когато икономиката прегрява, да има по-малко инвестиции, и когато икономиката е в спад, това да се компенсира с държавни инвестиции. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам се да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия просперитет на страната“.  

„В проектозакона за бюджета за 2022 г. са заложени политики, които могат да бъдат остойностени в момента, и които са ключови за съответните министерства. Както е предвидено в коалиционното споразумение, ще има  актуализацията на бюджета през лятото, в която ще бъдат представени всички политики на управлението и тяхното финансиране“, каза още Асен Василев. 

Днес започват съгласувателните процедури по бюджета. Той вече е изпратен на социалните партньори. Очаква се след одобрението му от социалните партньори той да бъде приет от правителството и на 31 януари, проектобюджетът да бъде внесен в Народното събрание. 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK