Обсъдиха замърсяването на въздуха над Русе на двустранна среща с Барна Танчок

Снимка: МОСВ

На срещата бяха обсъдени и бъдещи съвместни действия за опазване на водите и биоразнообразието на Черно море

Засилване на двустранните отношения и сътрудничеството между България и Румъния обсъдиха министър Борислав Сандов и румънският министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок на двустранна среща, която проведоха в рамките на двудневния форум на министрите на околната среда в Амиен.

Министър Сандов отбеляза, че през февруари се навършват 30 години от подписването на Конвенцията между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и предложи засилване на съвместната работа по общи за държавите приоритети в областта на околната среда и климата.

По време на срещата министър Сандов постави и въпроса за замърсяването на въздуха над град Русе, причинено от запалването на стърнища през есента. В отговор министър Танчок посочи, че в Румъния паленето на стърнища е забранено от закона, но въпреки че тази дейност е инкриминирана, тя все още продължава да се практикувана. В допълнение той увери, че се търсят начини за прекратяването на тези незаконни действия, включително чрез проследяването им със сателит, както и чрез рестриктивни мерки към земеделските производители.

Двамата министри обмениха предложения за съвместно сътрудничество и в други сфери на околната среда и климата като прилагане на добри практики за предотвратяване на обезлесяването, с което Румъния се сблъсква по северния бряг на река Дунав. В посока на възстановяване на горите е и една от основните мерки, които Румъния е заложила за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

На срещата бяха обсъдени и бъдещи съвместни действия за опазване на водите и биоразнообразието на Черно море и по поречието на река Дунав, включително за обявяване на защитени територии и акватории.

Министър Сандов отправи покана към румънския си колега за визита в страната ни през втората половина на месец март т.г., която министър Танчок прие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK