Няма да получим Ф-16, ако САЩ не одобрят инфраструктурата за самолетите

Снимка: Infomreja.bg

Постъпил е сигнал за некачествен строеж, но проверката е показала, че строежът е качествен

Изграждането на инфраструктурата за новите Ф-16 е приоритетно за страната ни. Това стана ясно от отговора на военния министър Димитър Стоянов в Народното събрание по време на парламентарния контрол. Има забавяне на проектите. Заради това забавяне фирмите са поискали индексация на договорите. Има и договори, които трябва да бъдат прекратени, обясни министърът. Няколко работни групи следят как вървят проектите, създаден е и график.

До края на 2024 г. инфраструктурата трябва да е готова, пише news.bg.

Постъпил е сигнал за некачествен строеж, но проверката е показала, че строежът е качествен. Само заради нея забавянето е от 2 месеца, което в момента се наваксва.

Стана ясно обаче, че докато американската страна не сертифицира авиобазата, няма да получим новите Ф-16. Министър Стоянов каза, че в момента се работи по 18 строителни площадки, още 4 предстои да бъдат стартирани.

Докато строителството не приключи, спокойствие няма да има за министъра на отбраната, стана ясно още от коментара на Димитър Стоянов.

България очаква първия самолет F-16 през 2025 г., след като през декември компанията производител обяви, че сглобяването на изтребителя е започнало. Миналата година се разбра, че заради прекъсването на логистиката по време на пандемията, ще има забавяне с пристигането на самолетите от първия договор. Въпреки това, а и въпреки множество спекулации по темата, Народното събрание одобри втори договор, с който България ще плаща разсрочено още осем самолета.

Очаква се цялата ескадрила да е в оперативна готовност в периода 2029-2030 г.

Припомняме, служебното правителство прие тази седмица решение, с което одобрява международния договор BU-D- QAH "За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70" по програмата FMS на САЩ, след като миналата седмица упълномощи министъра на отбраната Димитър Стоянов да проведе преговори и да подпише документа при условията на последваща ратификация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK