Хиляди арестувани в Казахстан, сложиха таван на цената на пропан-бутана

Снимка: ЕРА

Полицията в Алмати продължи да разчиства улиците, общо са задържани около 2000 души

Полицията в най-големия казахстански град Алмати съобщи, че е арестувала около 2000 души във връзка с продължаващите масови вълнения, предаде "Франс прес"

"Полицията в Алмати продължи да разчиства улиците. Общо са задържани около 2000 души", се уточнява в изявление на вътрешното министерство, разпространено от руските информационни агенции.

Междувременно нови стрелби са били чути вечерта в Алмати, докато силите за сигурност се опитваха да потушат размириците, предаде кореспондент на АФП.

Звуци от автоматична стрелба са чули от посоката на кметството, щурмувана от протестиращи вчера, около 17:30 ч. местно време (13:30 часа българско) и отново около час по-късно.

В опит да успокои напрежението правителството на Казахстан наложи таван на цената на пропан-бутана (LPG) за следващите шест месеца, след като новогодишното поскъпване на пропан-бутана предизвика протести, които прераснаха в масови вълнения.

Правителството уточни в изявление, че е предприело "спешната" мярка за "стабилизиране на социално-икономическата ситуация" в централноазиатската страна, където пропан-бутанът се използва масово за гориво на автомобили. Размириците заради повишаването на цените доведоха до сблъсъци с полицията, при които загинаха десетки, включително 13 полицаи. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK