УНИЦЕФ: В Източна Африка седем милиона деца под 5 годинки са недохранени

Сомалийци, разселени заради сушата, постъпват в бежански лагер. Снимка: АП

Над 1,9 милиона деца са с риск за живота си

Детският фонд на обединените нации УНИЦЕФ съобщи днес, че седем милиона деца на възраст под пет години в Кения, Сомалия и Етиопия са недохранени и над 1,9 милиона деца са с риск за живота си, предаде ДПА.

"Децата на Африканския рог живеят в безпрецедентна широкообхватна криза на глад, разселване, недостиг на вода и несигурност", се казва в изявлението на УНИЦЕФ.

Регионът се сблъсква с най-тежката суша от 40 години насам, последвана от няколко наводнения в някои райони. Уязвими хора изгубиха поминъка си и бяха принудени да напуснат домовете си в търсене на храна и вода.

"Кризата лиши децата от детство - нямат достатъчно храна, подслон, питейна вода и ходене на училище", каза Мохамад Фал, представител на УНИЦЕФ, който отговаря за региона на Източна и Югоизточна Африка.

Той заяви, че макар скорошните дъждове да са донесли капка успокоение след сушата, те са довели и до наводнения с разрушителни мащаби.

Наред с разрушаването на инфраструктурата преобладават и болестите, предавани по воден път. "Настоящата епидемия от холера е сред най-продължителните епидемии, регистрирани някога в Етиопия", каза Фал и добави, че възстановяването след подобни бедствия няма как да се случи бързо. Освен това цените на хранителните продукти в региона остават високи.

Според УНИЦЕФ 23 милиона души са жертви на остра продоволствена несигурност в Етиопия, Кения и Сомалия, като броят на недохранените деца, които се нуждаят от лечение, все повече расте.

"С екстремните климатични цикли, които наблюдаваме днес в Африканския рог, следващата криза може да настъпи, преди децата и семействата да са имали възможност да се възстановят", каза Фал и призова международната общност за помощ. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK