Може ЕС да ни глоби заради сметищата в Бобошево, Дупница и Кочериново

Снимка: Infomreja.bg

В последните 5 години България е рекултивирала 105 сметища

Има опасност България да бъде глобена от Брюксел с милиони евро.

Заради закъснения по рекултивацията на общински сметища. Това показва проверка на bTV. Направихме я месец след интервюто за "Тази сутрин" на служебният екоминистър - Росица Карамфилова. Тогава тя предупреди, че 8 депа за отпадъци трябва да бъдат спешно преработени до края на септември.

Сметищата в страната, които попаднаха под наблюдението на Брюксел, са тези в Перник, Бобошево, Дупница, Кочериново, Пирдоп, Велинград, Кърджали и Бяла.

В последните 5 години България е рекултивирала 105 сметища. Срокът за оставащите 8 е 30 септември. След това за всяко страната ни ще бъде глобена от ЕК с милиони.

„Комисията предлага на съда два вида санкции. Еднократна такава и периодична. Периодичната санкция се налага за всеки ден забава“, обясни Силвия Рангелова, директор на Дирекция „Координация по въпросите на ЕС“ в МОСВ.

Три от сметищата са обработени в срок, като това в Бяла, Варненско например

„Заради трудностите по изпълнението и всичките тези неща, просто ние стартирахме късно. Стартирахме март и август вече бяхме готови. Към днешна дата имаме разрешение за ползване. Акт 16, акт 15“, каза Ясенка Моллова, координатор на проекта към Община Бяла.

Други обаче изглежда ще прекрачат границата с месеци.

Някогашно сметище на Дупница днес прилича на планина от боклуци, което се очаква да бъде обработено не по-рано от средата на декември.

Причините за забавянето е стръмният терен, както и внезапни пожари от натрупан метан заради гниещия отпадък. В подобна ситуация е и бившето сметище на Перник. Фирмата изпълнител там обещава да е готова до края на октомври.

„Стартирахме през 2020 г. Имаше обжалване на всички процедури за избор на изпълнители по проекта пред КЗК, пред ВАС. Тези инстанции потвърдиха изцяло решенията на община Перник за изборна на изпълнител, след което се пристъпи към сключване на договор и стартиране на дейностите“, заяви зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Така в поне 5 сметища рекултивацията продължава, а срокът даден от Европа ще бъде нарушен.

„Разчитаме, че от тези 5 депа поне още едно до 30 септември ще бъде приключена рекултивация. Ще направим всичко възможно да съдействаме на изпълнителите и бенефициентите за по-добра организация на тези дейности“, обясни Галина Симеонова, гл. директор на дирекция Оперативна програма „Околна среда“.

В писмен отговор за bTV от Европейската комисия заявиха, че старите сметища крият висок риск за здравето на гражданите и вредят сериозно на околната среда:

"Съгласно правилата на ЕС депонирането на отпадъци в депа следва постепенно да бъде премахнато, а когато това е неизбежно, то трябва да бъде адекватно контролирано и да подлежи на разрешение, за да бъде безопасно за човешкото здраве и околната среда."

Крайната цел е всяко старо депо за боклук да остане изолирано под земята, да продължи да гние, но без да вреди на околната среда и водите и да се слива безопасно с околния пейзаж.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK