Административният съд е потвърдил отказа на ДАНС да даде имената на политици и магистрати с имоти в чужбина

Снимка: Infomreja.bg

За този списък стана ясно още по времето, когато Сотир Цацаров беше главен прокурор

Административният съд в София е потвърдил отказа на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да предостави списъка с имена на политици и магистрати с имоти в чужбина.

Информацията е на "Антикорупционен фонд". Те заведоха дело по Закона за достъп до обществена информация заради отказа на Агенцията да даде тези данни. 

За този списък стана ясно още по времето, когато Сотир Цацаров беше главен прокурор.

От ДАНС са отказали информация за имената на политици и магистрати с имоти в чужбина с мотив, че те са част от прокурорска проверка и не могат да се разгласяват. 

Според решението по делото става ясно, че тези данни трябвало да се искат от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Според Андрей Янкулов от АКФ очевидно няма и кой да задължи институциите, притежаващи информацията - прокуратурата, ДАНС, МВР, да я направят публична - такава, каквато в крайна сметка е по силата на закона.

"Ясно е посланието към лицата на висши публични длъжности: дори и ако не си декларират имотите и сметките в чужбина, въпреки че са длъжни, и това се установи - пак няма кой не само да изследва как е придобито това имущество, но и даже да го обяви публично", коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK