Светла Анастасова – посланик на българската култура и традиции в Холандия

Снимка: Infomreja.bg

Като диригент на ансамбъл „Чубрица“ тя показва красотата на нашия фолклор

Нарича себе си щастлив човек – защото работи това, което обича, и защото среща съмишленици по пътя си.

Родена в Широка лъка, Светла Анастасова завършва местното музикално училище, след което – Музикалната консерватория в Пловдив, специалност Дирижиране. От 18 години живее в Холандия, където е омъжена. Ръководи 4 класически хора и един за фолклорна музика, този на ансамбъл „Чубрица“.

Казва, че трудностите не я плашат, напротив, те са предизвикателство, което я амбицира още повече. Затова не й тежи да пътува по четири часа и половина, за да стигне до Амстердам, където се провеждат репетициите на ансамбъла. Не й тежи и да учи хористите на правилно произношение, тъй като те пеят на български език, да ги запознава с българските обичаи и традиции. Убедена е, че когато носиш нещо в сърцето си, изпитваш радост, колкото и да ти е трудно.

В Гоце Делчев ансамбълът изнесе само един концерт, но достатъчен, за да стане ясно, че между диригент и хористи са изградени отношения на сърдечност и взаимно уважение. Не случайно госпожа Анастасова не говори за хора с чувство на принадлежност, не казва: „това е моят хор“, а само уточнява, че е диригент на хора.

Да, тя е щастлива с това, което прави, и с това, че е посланик на българската култура и традиции в Холандия.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK