Миряни се събраха за водосвет на Кръста и курбан в Мощанец

Снимка: Община Благоевград

Събитията са част от календара на Община Благоевград

С курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник в благоевградското с. Мощанец.

В двора на църквата „Св. Троица“ отец Кирил Котев отслужи молебен и водосвет, след което освети курбана.

На събитието присъства кметът на Благоевград Илко Стоянов, който лично поздрави всеки от гостите, като им пожела здраве и благоденствие.

Над 200 миряни изпълниха двора около църквата за християнския празник.

С водосвет за здраве при 33-метровия кръст в Мемориален комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград бе отбелязан християнският празник Свети Дух.

Ритуалът бе организиран от Община Благоевград, а на него присъстваха кметът Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, жители на областния център. Той бе отслужен от отците Андон и Николай от благоевградския храм „Въведение Богородично“.

На 10 юни около 12.00 часа на мотопистата край с. Зелен дол кметът Илко Стоянов ще даде и курбан за здраве и благополучие на жителите на общината. Малко по-рано, от 10.00 часа, на същото място ще започне първото по рода си изложение на животни.

В рамките на инициативата фермери от Благоевград и областта ще представят селекция от расови коне, овце, кози, крави, бикове, кучета и т.н.

Ще бъдат предлагани и млечни и месни продукти, произведени в български ферми, а контролът ще се осъществява от Българска агенция по храните, съобщават от Общината.

 

 

КОМЕНТАРИ