Кметът на Дрангово Ангел Балтаджиев с възпоменателно слово по случай 105 г. от кончината на Борис Дрангов

Той ни остави поучителен пример как се обича и как се брани Родина и правда

ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА БОРИС ДРАНГОВ

Уважаеми българи,

Скъпи колеги и жители на село Дрангово и община Петрич,

26 май е един ден за възхвала на легендарния герой Борис Дрангов, на когото имаме честта нашето село да носи неговото славно, човешко и героично име, защото такива като Борис Дрангов герои са обичани, отдадени всеотдайно на род и Родина и на свободата. 

За него песни се пеят, легенди се разказват, защото той е бил безумно смел за национално обединение - с вечен, чист фанатичен патриотизъм, с мъдрост и с воинска чест, български военен теоретик и практически тактик.

Той умира на 26 май 1917 г., само на 45 г., но ни остави поучителен пример как се обича и как се брани Родина и правда. 

И ние сме длъжни да разкажем на младото поколение, че тази година се навършват 150 г. от неговото рождение и 105 г. от гибелта му, защото той остава незабравима следа в българската история.

Нека припомним няколко изречения, които той ни завеща: „Важно е не да живееш дълго, а честно!”, или: „Животът не се мери по дължина и по години, а по дела и подвизи“. И последните му думи: „Колко още много исках да служа на България“. Думи, над които трябва да се замислим днес, а ние в нашето село Дрангово добре си спомняме за него и неслучайно тук имаме два паметника, изградени в негова чест - за неговата доблест и достойнство.

Дълбок поклон и размисъл пред негоите каменни монументи!

 

Ангел  Балтаджиев

Кмет на село Дрангово, община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK