Ангелов свиква извънредно щаба за ваксините заради „АстраЗенека“

Снимка: Infomreja.bg, архив

По-рано днес ЕМА съобщи за възможна връзка между ваксината на "АстраЗенека" и тромбозите

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По-късно Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19.

Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Тя е насочена към хармонизиране на позициите на различните държави членки на ЕС, не само с цел да се спре разпространението на дезинформацията, но и да се постигне общо разбиране относно усилията за ваксинирането в Европейския съюз, се казва в изявление на португалското председателство.

По-рано днес Европейската агенция по лекарствата (EMA) разкри, че е открила "възможна връзка" между ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека", разработена съвместно с Оксфордския университет, и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци" при хора, които са били ваксинирани, съобщи Ройтерс.

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи "са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията" и подчерта, че наличните понастоящем доказателства "не са потвърдили специфични рискови фактори".

"Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“, каза EMA.

Европейската агенция по лекарствата посочи, че кръвните съсиреци трябва да бъдат изброени в листовката като "много рядък" страничен ефект от коронавирусната ваксина AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете.

"Комитетът по безопасност на EMA заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции вследствие на ваксината", се казва в изявление на регулаторния орган на ЕС, базиран в Амстердам, предаде Франс прес. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK