Поне 250 фалшиви зелени сертификати са издадени в Раковски и Асеновград

Снимка: Infomreja.bg

Обвинението ще търси отговорност както от медиците, така и от пациентите

Трима лекари и един зъболекар бяха задържани заради издаване на фалшиви зелени сертификати в Асеновград и Раковски. До момента е установено, че поне 250 души са получили документ, че са ваксинирани, докато са били в чужбина. По случая са образувани 2 досъдебни производства за документни измами.

Сигналът за съмнителни като обем ваксинации са подадени първо към ДАНС, а след това и към Икономическа полиция. Прокуратурата ще проверява дали има основания да се разследва организирана престъпна група. Обвинението ще търси отговорност както от медиците, които са издали фалшивите сертификати, така и от пациентите, които са потърсили техните услуги.

На 19 ноември от Регионалната здравна инспекция - Пловдив подават сигнал до службите, че в няколко ваксинационни центъра в областта се наблюдава завишен брой отчетени имунизации. Както и че пациентите, преминали оттам, са от различни места в страната. Разследващите започват проверка дали в многопрофилната болница в Асеновград и в частен медицински център в Раковски се правят фиктивни имунизации срещу COVID-19.

"В рамките на пет дни бяха проверени няколко хиляди човека по отношение на това дали те са били в страната, когато са били ваксинирани, за да им бъде издаден сертификат", обясни Славчо Алексиев - началник на Икономическа полиция-Пловдив.

До момента е установено, че поне 250 лица са били извън страната, когато според системата са получили ваксина. Все още не е ясно от колко време е работела схемата и колко хора са замесени в нея, засега се проверява работата на кабинетите в Раковски и Асеновград за период от два месеца.

Предстои да се проверят близо 20 хиляди декларации за информирано съгласие, които до 19 ноември трябваше да попълва всеки един, желаещ да бъде имунизиран срещу COVID. До момента са разпитани повече от 150 души.

"Икономическа полиция ще следва да проверяват всяка декларация дали е подписвана от лицата и колко още лица са се снабдили с такива сертификати без да са били ваксинирани. Към момента сме установили, че са участвали посредници, които са взимали сумата от 200 до около 400 лв. за сертификат", посочва Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Сред посредниците имало и медицински лица.

"Нашата цел е всеки да си понесе отговорността, както този, който е издал сертификата, технически, който е въвел данни в базата на Национален имунизационен регистър, така и тези, които са се снабдили с такива сертификати. Тяхната роля в извършването на тези престъпления никак не е за подценяване и ние сме твърдо решени да ги разкрием. Работят и по линия на организирана престъпна група, защото това не се прави само от един човек", допълни Атанас Илиев, зам.- районен прокурор на Пловдив.

И в Асеновград и в Раковски управителите на здравните заведения отказаха да коментират случая, както и кои са колегите им, които са задържани.

В медицинския център "Света Елисавета" в Раковски обаче имаше върнати хора, дошли за имунизация, с обяснението, че няма ваксини.

Медиците са задържани за 24 часа. От прокуратурата припомниха, че според член 355 от НК за нарушаване на противоепидемичните мерки виновните подлежат на затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK