Александър Мацурев: За властта има много желаещи, но е важно да помислим кой има опит

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  • Г-н Мацурев, започваме нашето интервю с две водещи теми – за Банско – Вашия роден град, и за коронавирусната пандемия. Вие бяхте в Банско, когато градът бе затворен през март 2020 година. Помагахте с дарения и мотивация на служителите на Филиала за спешна помощ в града. Връщайки се година назад, как се чувствахте тогава, как се отрази това на хората, на бизнеса и каква е „рецептата“ за оздравяване на един световноизвестен курорт като Банско?

Преди година, когато КОВИД пандемията нахлу в Европа и в България, мисля, че всички бяхме донякъде уплашени от неизвестното, нямаше информация и достатъчно данни за вируса, как протича болестта. В същото време много хора, ако си спомняте, не вярваха, че има такава зараза, отказваха да спазват мерките и от телевизиите се чуваха всякакви мнения, някои от тях доста безотговорни. Към днешна дата има светлина в тунела, защото вярвам, че масовата ваксинация е начинът да се справим с този кошмар и да се върнем към някаква нормалност. В личен план и преди година не съм се колебал за секунда в позицията си да помагам и сега се опитвам да бъда полезен. Когато помагах в спешната помощ, беше само защото такива са човешките ми ценности – мога, здрав съм, млад съм и съм готов да окажа подкрепа. Днес помощта изглежда по друг начин. Освен опазване здравето и живота на хората, на дневен ред са възстановяването на икономиката на страната и на бизнесите, които пострадаха от ковидкризата. Усилията ми в момента са основно в тази посока.

  • Мерките, които налага Националният оперативен щаб, и подкрепата, която дава Правителството на малкия, среден и едър бизнес според Вас адекватни ли са на ситуацията в страната и в Европа? Как самият Вие, който сте сред хората в курорта, познавате редица собственици на семейни хотели и ресторанти, виждате изхода от кризата – пандемичната и икономическата?

Сполетя ни нещо, което никой не е очаквал, нито е могъл да предвиди. Без да съм специалист, ще го кажа като човек, не като политик – изходът от кризата освен масовото ваксиниране е един. Смятам, че само заедно с общи усилия,  дисциплината, разум и съпричастност от всеки един човек можем да се справим.  И тук не става дума за една или друга политическа сила, не става дума за един или друг бизнес. Става дума за общото ни оцеляване и възстановяване, а това няма как да се случи, ако не работим заедно, при това без злоба и обвинения. Да работим, за да продължим напред. Срещам се постоянно с много хора и разговаряме по тези теми. Да, на всички им е трудно и, разбира се, ресторантьорският и хотелиерският браншове са едни от най-пострадалите. Разговорите ми с бизнеса сочат, че най-важното в момента е след изборите да се състави максимално бързо стабилно правителство, за да може да продължи работата по механизмите за подкрепа. От друга страна, голям процент от хората са се  възползвали от различни програми за подпомагане, които предложи Кабинетът Борисов. Социалните мерки, които изготви управлението на ГЕРБ са работещи и добри.

  • Г-н Мацурев, тази предизборна кампания протича в необичайни условия на пандемия, които изправят пред предизвикателство не само кандидатите за народни представители, но и самите избиратели. На какво залагате във Вашата кампания и как Вашите послания стигат до хората?

Да. Досега историята не помни провеждане на избори в подобна обстановка. Както виждате, самата кампания протича много различно, няма шумни мероприятия, няма концерти, няма никаква помпозност. Може би това не е толкова лошо. В моята кампания залагам на много срещи и разговори с хората очи в очи, на малки групи, обикновено на открито, при спазване на всички противоепидемични мерки. Комуникационно кампанията се води и в социалните мрежи, и в медиите. Но пак казвам за мен срещите очи в очи са най-ценни и смислени.

  • Кое най-силно Ви мотивира да се включите в предизборната надпревара и разбира се, каква оценка давате на работата си през мандата Ви като народен представител?

Оценката оставям на избирателите. Като народен представител в 44-ото Народно събрание смятам, че съм бил един от най-активните. Внесъл съм над 30 законопроекта за изменение и допълнение на закони и 41 предложения към законопроекти за второ четене. Многократно съм се изправял на трибуната на Народното събрание, за да представям доклади и да аргументирам предложенията за промени в българското законодателство. Инициативи, по които съм работил и са свързани с региона, който представлявам, са например фактът, че вече 50% от концесията за ски зона Банско са постъпления в бюджета на общината. Участвах във внасянето на поправки в закони, с които да се облекчи дейността на местните производители на храни. Мои предложения бяха свързани с внасянето на поправки в законодателната рамка, осигуряващи преминаването от лицензионни режими към регистрационни.

  • По време на кампанията имате възможност да опознаете нагласите и очакванията на хората. Какви са впечатленията Ви от срещите с избирателите, има ли нещо, което Ви изненада в техните мнения?

Общото ми впечатление е, че хората са уморени от всичко, което им се стовари в последната една година. Но в същото време си дават сметка, че пандемията постави целия свят пред невиждани изпитания. Това, от което имаме нужда всички на този етап е стабилност, сигурност и малко спокойствие. Не виждам на хоризонта друг освен ПП ГЕРБ, който може да осигури това на населението.

  • Не само пандемията, но и политическия сезон бе труден за партии. В ГЕРБ имаше „трусове“, но както областният координатор г-н Новаков, каза „това означава, че има живот“. Как Вие като народен представител спомогнахте за консолидирането на редиците на ГЕРБ в областта и какви са отношенията Ви с местната власт. Видно е, че имате добра комуникация с екипа на кмета на общината – г-н Иван Кадев.

Добрата комуникация между местната и държавната власт е от ключово значение за развитието на всеки един регион. В този смисъл се опитвам да поддържам отношения на взаимопомощ и разбирателство с общинската администрация. Може би по тази причина имам тяхната подкрепа. Както вече споменах, варианта да се справим с кризата е само чрез съвместна работа, заедно. Сега не е време нито за дребнотемия, нито за враждуване, нито за интриги. ГЕРБ е партия, която бесзпорно доказа, че има капацитета и възможностите да се справя с кризи от всякакъв характер. И в това е нейната сила и значимост. В момента имаме нужда от управление, което има опит в справянето с кризи, всичко друго са просто празни приказки.

  • Какви са Вашите очаквания за избирателната активност на тези избори и за резултата от тях?

Прогнозите оставям на специалистите. Моите лични очаквания са въпреки нелеките времена, в които живеем, хората да излязат и да гласуват, да осъзнават, че техният глас е важен. От времето на древните гърци прекият избор е единствения демократичен начин за участие в управлението, а от управлението на една държава зависи бъдещето и просперитета на нейните граждани. Ето защо е важно да гласуваме на 4 април. Вярвам, че разумът ще надделее и ГЕРБ ще спечели безапелационно.

  • В заключение как бихте се обърнали към избирателите и какво бихте им казали – дни преди финала на предизборната кампания?

В тази ситуация е изключително важно на кого ще дадем доверието си. За властта има много желаещи, но е важно да помислим кой има опит в управлението на кризи, кой предлага нещо конкретно и конструктивно, кой доказа в годините, че може да работи в полза на хората. Редно е да се запитаме - ще се доверим ли на онези, които просто говорят, викат, вдигат юмруци, заплашват, разпространяват лъжи и фалшиви новини.
ГЕРБ е партия, която търси диалог, а не конфронтация. Обръщам се към избирателите - гласувайте умно, гласувайте
рационално, защото предстоят времена, в които опитът и моралът ще играят ключова роля при взимането на решения за бъдещия просперитет на страната ни. Нашият ангажимент, както и досега, е да спазваме обещанията си, да поправяме грешките си и да бъдем безкомпромисни към всяко действие в ущърб на обществото. Залагаме на програма за страната ни, в която хората живеят добре, в която всички се чувстват защитени. България с проспериращо население, модерна държава, иновативно образование и здравеопазване, стабилност и сигурност за населението. Само ГЕРБ може да осигури това.

На 4 април гласувайте с номер 28 в интегралната бюлетина за продължи развитието на страната ни.

 

КОМЕНТАРИ

За Мацурев12:38 - 01.04.2021
БРАВО! Единственият депутат от региона, който наистина го е грижа за Банско и областа! ГЕРБ Е БАНСКО и БАНСКО е ГЕРБ! Да припомним кой осигури милиони за Банско, кой дарява през цялата година, кой активно защитаваше бизнес и граждани в Банско - ТОВА БЕШЕ МАЦУРЕВ! Мацурев спаси Банско от фалит, той успя да осигури помощи за общината, за хотелите и заведенията. Банско е единствения град в момента в който хората получават заплатите си и са доволни от доходите си!
Асен10:27 - 01.04.2021
Да трява да помислим и да ни светне лампата от 30 години КОЙ ни КРАДЕ най нагло и ОПИТНО. ОТИВАТЕ СИ ДОВИЖДАНЕ и не се връщайте
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK