Ръст на заловените наркотици от Испания в международни води

Снимка: Ройтерс

Заловени са над 69 тона наркотични вещества при 18 операции в международни води

Испанските органи за държавна сигурност и митнически надзор към Данъчната агенция са конфискували три пъти повече наркотици през 2020 година в сравнение с 2019, обяви Министерството на вътрешните работи. Заловени са над 69 тона наркотични вещества при 18 операции в международни води.

Операциите са извършени предимно в северните части на Атлантическия океан и Средиземноморието, като при тях са иззети 63,6 тона хашиш и 5,4 тона кокаин . Това е най-голямото количество конфискувано при такива операции от 2011 г. насам . За последните 10 години е имало 129 акции в международни води, при които са открити 386 тона наркотици.

Данните са част от отчета за 2020 г., изготвен от Разузнавателния център срещу тероризма и организираната престъпност (CITCO) на Министерството на вътрешните работи относно операциите в международни води. Те са предвидени в конвенциите на ООН за морското право от 1982 г. и срещу незаконния трафик на наркотични и психотропни вещества от 1988 г., и двете ратифицирани от Испания.

През тази година са подадени 27 сигнала, 18 от тях са довели до акции на специалните части, 11 са били с положителен резултат и 7 са били фалшиви.

Други 9 не са успели да се осъществят, защото международното законодателство задължава страните, под чието знаме плават корабите, да имат разрешение за качване на борда. Нарушителите са предимно ветроходни яхти, осем от които са били холандски, следвани от британски, германски, белгийски и панамски. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK