Йотова пита как си представя РСМ своето бъдещо членство в ЕС

Снимка: Infomreja.bg

"Извън дипломацията аз не вярвам, че това е само криминално проявление"

Приемането на Френското предложение от страна на РСМ беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и на преговори на РСМ към ЕС.

Оттам нататък всички действия са връщане назад. Съвместната историческа комисия не работи или нейната работа става все по-безсмислена и все по-формална. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на БГНЕС.

Дори малките първоначални консенсуси, които бяха постигнати по отношение на определени исторически събития, нямат никакви последствия - нито има промяна в учебниците, за което българската страна настояваше, нито за останалите претенции на България, които са написани черно на бяло в съвместния протокол.

Всички събития след това предложение, от палежа на клуба в Битоля до посягане на българската културна институция, това е официална институция на българската държава, при това на реципрочен принцип, защото и те имат своя културен институт тук в София.

Всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия. Няма нито наказание, всичко заподозрени са на свобода, няма нито един знак, че правителството в РСМ иска първо да сложи спирачки на този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в РСМ по отношение на всичко българско, както и конкретни решения за както те казват криминални деяния.

Ако тези криминални прояви са толкова чести как си представя РСМ своето бъдещо членство в ЕС, една от най-важните теми в преговорния процес е борбата с престъпността и корупцията.

Не виждам никакъв знак и сигнал за това, че скоро българите в РСМ ще намерят своето място в македонската конституция. Нещо повече, имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на нашата общност там в основния закон на РСМ, което е изрично записано условие. Ние ще продължаваме да подкрепяме българите в РСМ и да се борим за техните права, защото там където човешките права липсват, там Европа няма. Ще настояваме пред македонските власти да изпълняват поетите вече ангажименти.

С днешна дата имам усещането, че тези сили, както те самите говорят в РСМ, които са против членството на страната в ЕС, са по-силни.

Президентът Радев, така, както бяхме подложени месеци наред на огромен натиск от страна на европейските структури, ще има разговор в следващите дни, за да постави отново въпроса за нападението на нашия културен институт в РСМ.

Извън дипломацията аз не вярвам, че това е само криминално проявление, уточни още Йотова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK