Млада художничка сътвори портрета на Неофит Рилски, дари го на ЮЗУ

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград

Югозападният университет получи като дарение портрета

В навечерието на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Югозападният университет получи като дарение портрет на големия български просветител, църковен деец, художник, преводач, писател и патрон на университета –  Неофит Рилски. Дарението е от екипа на проекта „Алманах на просветителите“, реализиран по програма Дебюти 2022 г. с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. 

Портретът, нарисуван от талантливата художничка Селен Петкова, бе връчен на заместник-ректора на университета проф. д.изк. Йордан Гошев.  

Проф. Гошев отбеляза, че тази година се навършват 230 години от рождението на Неофит Рилски. За отбелязването на тази важна годишнина Югозападният университет, съвместно с Неврокопската света митрополия и Рилската света обител, е инициатор за учредяването на обществен инициативен комитет, в който участие ще вземат различни институции и научни дейци. Патрон на обществения инициативен комитет за честванията по отбелязване на 230-годишнината от рождението на големия възрожденски деятел ще бъде Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Програмата включва серия от научни, издателски и популяризаторски инициативи, между които провеждане на национална научна конференция, издаване на сборници, учредяване на студентска стипендия, организиране на изложба, изготвяне на документален филм и др. 

Организатори на националните чествания са община Благоевград, община Банско, община Кюстендил, община Самоков, община Габрово, община Копривщица община Сандански и община Казанлък, съобщават от пресцентъра на университета.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK