Възможности за съвместни проекти обсъдиха вицепрезидентът и българи от световната киноиндустрия

Снимка: Прессекретариат

Срещата е част от инициативата на Илияна Йотова „Народността не пада там дето, знанието живей“

С онлайн разговор с актьори, сценаристи, режисьори, продуценти, разпространители на филми от българските общности по света и от България продължиха срещите от инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей“. Във фокуса на срещата бяха българските филми и участието на българи в световната киноиндустрия.

Как българското кино строи мостове към целя свят, между българите в България и българите в чужбина, как творчеството им да бъде по-познато в родината обсъдиха от Калифорния Стефан Апостолов, режисьор и продуцент на филма „България в четири сезона“; Пенка Кунева, композитор на филмова музика и автор на музиката на филма „Ага“; Петро Душков, продуцент, музикант и основател на продуцентска къща „Хитър Петър“; актрисата Мария Бобева. От България в срещата се включиха директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева, директорът на Българската национална филмотека Антония Ковачева, председателят на Съюза на българските филмови дейци Милко Лазаров и Алекс Алексиев, актьор и продуцент в платформите за българско кино и театър NO BLINK и Gledam.bg.

Участниците в срещата споделиха за своите проекти и изтъкнаха необходимостта от повече подкрепа от българската държава за дейността им, както и желанието си за по-широкото й популяризиране. Вицепрезидентът Йотова посочи, че в преработения вариант на Плана за възстановяване и устойчивост е отделено заслужено внимание на културата.

Отново беше заявено одобрение за подкрепяната от вицепрезидента идея за създаването на Български национален културен институт по примера на Гьоте институт, Сервантес и др.

Участниците в срещата поздравиха вицепрезидента за инициативата й, която дава възможност за създаване на контакти, които да прераснат в ползотворно сътрудничество.

„Имаме нужда от вашия поглед отвън към света на България. Важна е за всички в България вашата оценка“, подчерта Илияна Йотова.

Срещите от инициативата „Народността не пада там, дето знанието живей“ продължават с българи в чужбина, работещи в сектора на информационните технологии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK