Руските ракети са били насочени към съоръжения за преработка на зърно

Снимка: ЕПА

Нападението става само ден, след като враждуващите страни се споразумяха да деблокират износа на зърно

Украйна съобщи, че руски ракети са ударили пристанището на Одеса, ключов черноморски терминал. Нападението става само ден, след като враждуващите страни се споразумяха да деблокират износа на зърно от пристанището, който беше прекратен заради войната.

Украински военен говорител съобщи пред Франс прес, че ракетите са били насочени към съоръжения за преработка на зърно в Одеса.

"Ударът беше нанесен конкретно по пристанището в Одеса, където се обработваха пратки със зърно. Две ракети удариха точно пристанищната инфраструктура, където очевидно е имало зърно", каза военният говорител Юрий Игнат.

Според украинския президент Володимир Зеленски ракетният удар на Русия показва, че Москва ще намери начини да не изпълни зърнената сделка, сключена с ООН, Турция и Украйна в петък.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди остро обстрела.

"Нанасянето на удар срещу обект, който е от решаващо значение за износа на зърно, ден след подписването на истанбулските споразумения, е особено осъдително и отново демонстрира пълно незачитане на международното право от страна на Русия", написа той в "Туитър".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди днешните атаки срещу Одеса.

Турция заяви, че е "обезпокоена" от руските ракетни удари по пристанището в Одеса днес, само ден след като беше постигната сделка за деблокирането на украинското зърно, съобщава Ройтерс. Тя беше сключена между Русия и Украйна, под егидата на Турция и ООН.

Междувременно, турският министър на отбраната заяви, че руски официални лица са съобщили на Анкара, че Москва "няма нищо общо" с ударите по пристанището в Одеса.

"При контакта ни с Русия, руснаците обявиха, че проучват въпроса много внимателно и в детайли", заяви турският военен министър.

А Украйна обяви - Кремъл ще бъде отговорен за всяка хранителна криза, ако сделката за износ на украинско зърно от Одеса се провали.

По-късно говорителят на южното командване на украинската армия Наталия Хуменюк, цитирана от агенция УНИАН, съобщи, че складовете за зърно на пристанището на Одеса не са били засегнати при днешната ракетна атака.

Тя уточни, че нападението е било извършено с четири руски ракети, две от които са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, а другите две са ударили инфраструктурни обекти на пристанището, включително помпена станция.

"Въпреки обстрела на одеското пристанище от Русия, украинската страна продължава техническата подготовка, за да започне износ на селскостопанска продукция", написа във "Фейсбук" украинският министър на инфраструктурата Олександр Кубраков, цитиран от агенция Укринформ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK