В Деня на отворените врати: Ученици от ПМГ гостуваха на Окръжен съд и Окръжната прокуратура

Снимки: КОС

Всеки ученик получи като подарък Конституцията на Република България и комплект с образователни материали.

Проект „Моята дума“ съпътства традиционния Ден на отворените врати в Окръжен съд – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил, който се организира съвместно с Окръжна и Районна прокуратури, на 15 и 16 април. Първи своята дума записаха, на импровизираното табло пред съдебните зали, ученици от 11-те класове на ПМГ- Кюстендил, профили „История и цивилизация“ и „Философия“. „Моята дума“: „Свобода, Достойнство, Честност, Право, Доброта, Щастие, Надежда, Смелост, Справедливост“ и др. Групата ученици бе водена от учителите по философия Велислава Шурулинкова и по история Теодора Дамянова.

Символично, Денят на отворените врати в Съдебната палата в Кюстендил започна в навечерието на 16-ти април – Ден на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител и ще продължи и утре на самия празник. Всеки ученик получи като подарък Конституцията на Република България и комплект с образователни материали.

Председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова, младши съдия Мина Павлова и заместник- окръжният прокурор Марияна Сиракова приветстваха учениците с „Добре дошли“ в Съдебната палата. Прокурор Сиракова и съдия Павлова им разказаха за работата на прокуратурата в досъдебното производство и по изготвянето на обвинителен акт или споразумение, за ролята на съда като арбитър, който изслушва всички стани в процеса и за това кой, кой е в съдебната зала. Учениците бяха публика на заседания на Окръжен съд – Кюстендил по наказателни дела. Троен състав на съда гледа дела по реда на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции /ЗПИИРКОРНФС/. С тях се иска признаване на финансови санкции на български граждани, извършили административни нарушения в други държани - членки на Европейския съюз, в случаите за нарушаване правилата за движение по пътищата. Учениците наблюдаваха и разпоредително заседание по дело с обвиняем земеделски стопанин, за деклариране на неверни данни пред ДФ Земеделие, за получаване на субсидии от фонд на ЕС.

Младши съдия Мина Павлова от Окръжен съд – Кюстендил, информира учениците и за различните видове граждански дела, които разглежда съдът, като акцентира на разнообразните казуси и основната цел - върховенството на закона и защита на обществения интерес.

Със съдействието на служителите на „Съдебна охрана“, учениците от ПМГ - Кюстендил разгледаха и помещенията в съдебната палата, в които се привеждат лишените от свобода и задържаните с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, преди да бъдат призовани да се явят в съдебните зали.

На учениците бе разяснено, че много професии и сфери на дейност намират място при работата на съда и прокуратурата, като се ползват и експерти в различни видове области. 

Това гостуване на ученици в Ден на отворените врати, организиран съвместно от Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Кюстендил бе част и от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2023/ 2024 г.”. Инициативата на ВСС, която е традиционна и цели да помогне за професионалното ориентиране на младите хора, да се повиши тяхната правна култура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//