Борисов: Ако трябва 5 хил. автобуса ще останат в страната, но те ще са оборудвани за безопасен превоз

Снимки: ГЕРБ

Можеха ли отговорните министерства с действията си да предотвратят трагедията край Своге? Можеха. Разбира се, всички агенции, лаборатории и надзор също имат вина и затова в момента всички те са на разпит и имат обвинения. Ние обаче трябваше да понесем своята политическа отговорност чрез оставките на тримата министри.

Това заяви министър-председателят  и председател на ГЕРБ, Бойко Борисов, пред над 250 младежи от цялата страна в рамките на летния университет на Младежи ГЕРБ, който тази година се провежда под мотото „Само истината, не на фалшивите новини“.

„От колко време говорим, че в автобусите задължително трябва да се слагат колани? Кое е по-важно, да отидеш на екскурзия или да се прибереш жив от нея. Ако трябва 5 хил. автобуса ще останат в страната, но те ще имат необходимото оборудване за безопасен превоз на хора“, категоричен бе българският министър-председател.

Според него в такива моменти е необходимо да бъдеш безкомпромисен. „Колкото и да ми е трудно, това е правилното решение. Това е разликата между нас и БСП“, обясни Борисов и допълни, че в редиците на БСП има хора, които имат повдигнато обвинение от прокуратурата за купуване на гласове и такива, които си позволяват да наричат българските граждани „дебили“, но не им е потърсена отговорност.

„БСП нямат никакво право да говорят за строителство и инфраструктура. Много бързо и удобно забравиха в какво състояние бяха магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Марица“ по тяхно време“, отбеляза Борисов. Той посочи, че дадените милиарди от предходни правителства за модернизация на ВВС не са изхарчени целесъобразно и закупените самолети и вертолети не са имали договори за поддръжка, което налага днес да бъдат използвани само за транспорт.

Във връзка с инцидента в Харманли с бащата на президента Румен Радев, премиерът Борисов заяви: „Действията на полицаите бяха мърлява работа, бяха хаотични. В един момент съвсем случайно там се озовава местен лидер на БСП. Защо някой от ГЕРБ не беше там“, попита председателят на ГЕРБ.

Министър-председателят Борисов бе категоричен, че България е пример как трябва да се охранява външната граница на Европейския съюз. Той подчерта, че редица европейски лидери лично са се убедили в това по време на посещенията си у нас. „По въздух и вода могат да ни приемат в Шенген още сега“, заяви премиерът. Бойко Борисов изрази мнение, че в момента международната обстановка е по-сложна от всякога.

„Непрекъснато има санкции между най-големите държави и икономики. Тонът между някои европейски лидери се изостри. Свидетели сме на най-мащабните военни учения в Европа от 80-те години насам. Милиарди се дават са превъоръжаване сега вместо за социални услуги, здраве и др.“, обясни той и допълни, че само когато европейските страни работят заедно могат да бъдат конкуренти на САЩ, Китай, Русия и т.н.

По темата с феномена фалшиви новини, българският министър-председател подчерта, че те са голяма заплаха, която е способна дори да събори правителство. „Затова мислете. Проверявайте всяка информация, която достига до вас, без значение от автора, и се замислете дали определени политически и икономически интереси не се крият зад нея“, обърна се към младежите от ГЕРБ Бойко Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK