Путин: Украйна никога не е съществувала преди СССР

Източник: EPA/БГНЕС

„Съветските власти създадоха Съветска Украйна“

Руският президент Владимир Путин настоя днес, че Украйна никога не е съществувала "в историята на човечеството" до създаването ѝ от Съветския съюз (1922 г.), една от основните причини, поради които Кремъл оправдава военната си намеса в съседна страна, съобщават "Суисинфо" и руски медии.

"Съветските власти създадоха Съветска Украйна. Това е известно нещо. И дотогава Украйна не е съществувала в историята на човечеството", каза Путин на среща с председателя на Конституционния съд Валери Зоркин.

Путин направи коментара, докато разглеждаше картата на Руската империя, съставена във Франция през 17 век, дадена му от Зоркин, който днес получи държавна награда в Кремъл.

На тази карта, според руски медии, са отбелязани няколко територии, като Федерацията на Полша и Литва, но не и Украйна като независима единица.

По време на церемонията в Кремъл Путин обяснява, че част от руския народ е била отделена от останалата част от държавата поради "историческа несправедливост", намеквайки за разделянето на СССР на петнадесет независими държави през 1991 г.

"Но при всичко те никога не са преставали да бъдат наши хора", каза той.

Това е същият аргумент, който Путин повтаря от години и изложи по време на историческо телевизионно обръщение на 21 февруари 2022 г., три дни преди началото на настоящата военна кампания.

Руският президент смята, че Киев трябва да благодари на основателя на СССР Владимир Ленин за това, че позволи създаването на Украинската съветска социалистическа република.

СССР е създаден през декември 1922 г. като федерална държава. Точка 26 от договора предвижда правото на всяка република свободно да напусне съюза. Руснаците и украинците бяха с равни условия в този съюз.

От този вариант се възползваха няколко републики, за да скъсат връзките си с Кремъл в края на 80-те години на миналия век, което доведе до изчезването на СССР.

Путин не се поколеба да обвини Ленин, че е поставил "атомна бомба под сградата, наречена Русия", която "по-късно избухна" с признаването на правото на самоопределение на народите.

Наскоро Министерството на образованието обяви разработването на нов наръчник по история за последната година на средното образование с глави, посветени на кампанията в Украйна.

Положителните препратки към Украйна са изчезнали в различни исторически описания, особено по отношение на Киевска Рус, първото средновековно славянско царство, което и руснаците, и украинците смятат за предшественик на съответните си държави. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK