Министрите на отбраната на ЕС обсъждат производството на снаряди за Украйна

Снимка: БНР

Производството на обещаните от ЕС снаряди не напредва

Министрите на отбраната от ЕС се събират днес в Брюксел, за да обсъдят производството и доставката на един милион снаряда за Украйна, информира БНР.

Украйна се нуждае от боеприпаси за подготвяното контранастъпление за освобождаване на окупираните от Русия територии. Според наблюдатели производството на обещаните от ЕС снаряди не напредва. Друга тема на министрите на отбраната на ЕС ще бъде създаването на общи европейски сили, които според решение на евролидерите трябва да бъдат сформирани до 2025 г. и да включват до 5000 войници. В декларация парламентарната асамблея на НАТО призовава за ускорени доставки на бойни самолети и друга военна техника, необходима на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски, без да дава повече подробности, заяви, че сраженията в силно оспорвания град Бахмут в Източна Украйна все още продължават, въпреки твърденията на Москва, че след месеци на сражения градът се намира под руски контрол.

Шефът на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че ще изтегли бойците си оттам до края на месеца. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че групировката "Вагнер" се опитва да прехвърли оръжие през Мали, за да подпомогне Русия във войната срещу Украйна.

Междувременно руският министър-председател Михаил Мишустин пристигна на първо официално посещение в Китай в качеството му на премиер. След предвидените разговори с китайския президент Си Цзинпин, в Москва тази седмица се очаква да пристигне на посредническа мисия специалният представител на китайското правителство по въпросите на Евразия Ли Хуей.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK