Правителството обсъди мерки срещу пожарите, които не работят в момента

Снимка: Нова

Има постепенно установяване на контрол върху пожара край Петрово, заяви Николов

Да бъдем бдителни, да не допускаме случайни пожари и да помагаме, когато е възможно.

Това призова служебният премиер Стефан Янев, който свика извънредно съвещание в МС във връзка с трагичния инцидент в пожара при Петрово.

Той заяви, че е най-важен човешкият живот, както на гасящите пожарите, така и на хората от населените места.

Като мярка срещу пожарите е сформирана работна група и система за оповестяване на пожари, но и двете не работят към момента.

„Започна подготовка на система за оповестяване на пожари, която за съжаление по технически причини все още не е готова. Тя ще бъде в помощ на местните власти. Призовавам също така всички сънародници да бъдем бдителни и да съдействат, когато е възможно при потушаването на пожари. Най - важното е да запазим човешкия живот.“

Областните управители и кметовете са отговорни да задействат съвети при бедствия и аварии, заяви Янев, който каза, че областните управители ще трябва да свикат местната управа за набелязване на мерки и контрол над пожарите, както и тези при незаконното изгаряне на отпадъци.

Ще бъдат прекратени и дейностите по почистване на стърнища на земеделски земи.

Янев каза, че служителите на армията са в готовност да се включат в гасенето.

Премиерът подчерта, че е възможно смъртта на двамата горски служители може да е предизвикана от непредсказуемостта на пожарите.

До 15 август се очаква пожарноопасна ситуация, подчертаха и Янев и комисар Никола Николов.

В Старосел са изгорели 4 къщи, в Кръстевич - една хижа и няколко обора. Има постепенно установяване на контрол върху пожара край Петрово, заяви Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK