МВР прави промени в Наредба за наркотици на пътя

Снимка: Infomreja.bg

45% от тестовете за дрога са фалшиви, разкриват се още пет лаборатории за изследване на наркотици

От МВР са внесли за обществено обсъждане Наредбата, която определя реда за установяване на наркотици. С нея се предвижда шофьорът дал положителна проба на пътя изрично да бъде предупреден писмено, че за времето от теста до взимането на кръвна проба не трябва да употребява алкохол и наркотици. Разкриват се и още пет лаборатории за изследване на дрога. 

Тази промяна е направена след разследване на NOVA. В него показахме фрапиращи случаи на прекратени досъдебни производства срещу доказано пияни и дрогирани шофьори. Прокурорите са спрели разследванията срещу тях. Аргументът – възможно е шофьорите да са пили или взели дрога между полевия тест и кръвната проба. Точно в тези 45 минути.

След жестоката катастрофа, причинена от Георги Семерджиев, и отнела живота на две млади жени в центъра на София, полицията започна ударно тестване за дрогирани шофьори. Не само в столицата. Но и в цялата страна. Никак не са редки случаите в които апаратът отчита дрога, казват пътните полицаи.

“Има и мъже, има и млади момичета. Конкретно точно не може да се каже. Имали сме случаи, при които нямаме никакво съмнение – просто решаваме да направим пробата и се оказва положителен резултатът. В повечето случаи до последно отричат, че са употребявали наркотици. След като видят показанията – тогава вече се досещат какво са употребили и как са го употребили”.

Данните показват, че миналата година пътните полицаи са установили над 4400 шофьори, чийто полеви тестове са били положителни за дрога. Дали и кръвните проби са потвърдили наличието на наркотици обаче не е ясно. Какъв е процентът на достоверност на полевите тестове? Дългоочакваният отговор дава Националния фокусен център. Провокирани от фрапиращите резултати от проверките на пътя и обществения интерес, те правят за първи път цялостно и изчерпателно изследване. Обхваща 2021 година. Тогава на пътя на установени 3000 шофьори, употребили дрога.

Това, което показват данните, е, че най-често се засича канабис и такива със стимулиращ ефект – амфетамини и метамфетамини, но по-малка степен кокаин и екстази”, коментира Александър Панайотов от Националния фокусен център.

Проучването проследява и резултатите от кръвните проби на тези шофьори, направени в единствената тогава химико-токсикологична лаборатория във ВМА, София. Дали те потвърждават данните от полевите тестове на пътя? Оказва се – не съвсем.  Констатира се съществено несъответствие. Около 45 процента от тестовете на пътя са дали фалшиво положителен резултат. 

„Общото несъответствие е 45 процента за двата теста, като по-голямо е по отношение на „Дрегер 3000”, където е 58.6 процента, докато при 50 000 е 37 процента”, твърди Панайотов.

Проучването на Националния фокусен център обаче не спира дотук. То проследява и резултатите в урината, където и наркотикът се задържа най-дълго.  Там резултатът също е изненадващ. „След като направим сравнение с урината, се оказва, че 23 процента от пробите, които на пътя са положителни, а в лабораторията са отрицателни, съвпадат с първото изследване на пътя. Което означава, че при кръвния тест употребата не е хваната, тъй като са минали няколко дин, но веществото остава по - дълго време в урината. Оказа се, че не е толкова голямо съответствието, ако вземем предвид и урината”, заяви Панайотов.

За коментар потърсихме и МВР. Оттам заявиха, че по-неточният „Дрегер 3000” вече не се използва. Изваден е от употреба миналата година именно заради съществените несъответствия в резултатите.

„Те се ползват в цяла Европа. Ние не сме измислили нов уред, този уред е стандартен и се ползва в целия ЕС, не само тук. Няма как да бъде направен такъв съвършен уред -  говорим за полеви тест. Винаги ще има отклонения. Затова се прави и кръвна проба, и проба от урина, за да се докаже наистина, че човекът е употребил вещества”, категоричен е Станимир Станев.

Проучването на Националния фокусен център показва още, че най-голямо съответствие между тестовете и кръвните проби има в столицата. А повече несъответствия, отколкото съвпадения, има в Пловдив, Бургас, Кюстендил, Монтана, Смолян. Според експерти това се дължи и на най-правилно вземане на пробите от пътните полицаи в столицата, които са били обучени за работа с тях.

Известно е, че дрегерите реагират и на някои медикаменти. „Фалшиви положителни излизат след употреба на енергийни напитки, някои лекарства за главоболие с кодеин. Много често - конкретно за амфетамини от някои противоалергични препарати и от някои симптоматични за настинка  и грип, като псевдоефедрин, който е прекурсор на амфетамин”, посочва адвокат Силвия Петкова.

Поне по шест души всяка седмица търсят съдействието на адвокат Петкова. След като тестовете им на пътя са се оказали фалшиво положителни. В кантората ѝ срещаме и Мария, която възнамерява да съди МВР и прокуратурата.

„Искът е в размер на 8 хиляди лева и две хиляди лева за прокуратурата. В началото на миналата година Мария пътува при приятели в Пловдив. Пътен патрул я спира за проверка”, заяви адвокат Петкова.

„Те веднага ми извадиха тест за наркотици, без да ми правят тест за алкохол. Поискаха ми документите, свалиха ме от колата и бяха убедени, че употребявам наркотици. Не отказах, защото не употребявам. Съгласих се, направиха ми теста и излязоха 7 вида”, разказва Мария Кондова.

„Преди това никакви лекарства  не съм пила, наркотици също. Не съм пила кофеинови напитки, с панически атаки съм и е противопоказно”, твърди жената.

Арестуват я и я водят в районното. Свалят номерата на колата, правят обиск. Повдигнато ѝ е обвинение. Наложена ѝ е мярка подписка. Кръвните ѝ проби, които излизат четири месеца по-късно, са отрицателни.”През тези 4 месеца нямах право да шофирам, таксита плащах. Имам панически атаки, като видя полицай да ме спира. А след случая ме спира всяка патрулка и веднага тест за наркотици ми правят”, посочва жената.

Проблемът всъщност не е в апарата на пътя. Тази техника се използва и в други европейски държави. Проблемът е в дългия срок на кръвните проби у нас. Отнема от три до 6 месеца.  А причината е, че акредитираните лаборатории у нас са само три. Доскоро беше и само една. Във ВМА, София.

„Нямат достатъчен капацитет, за да поемат толкова голям обем”, твърди адвокат Петкова.

От МВР уверяват, че по разкриването на допълнителни лаборатории активно се работи. Обучават се и екипи. Срокове обаче все още няма.

„Идеята е да ги удвоим. Тоест на още три места да има възможност да се прави този тест и в момента тече процедура. Тя е в ход – обществена поръчка за доставка на необходимата техника, която да изследва както кръв, така и урина за наличие на наркотици. Те ще бъдат разположени – отново едната ще е във ВМА, в Медицинския институт на МВР и в базовата научно-техническа лаборатория при ОД на МВР – Пловдив. Лабораторията ще обхване цялата Централна и Южна България.  Идеята обаче е -  още веднъж да ги умножим по две. Тоест, в момента се подготвя втора обществена поръчка. Тя е в начален етап и идеята е да сложим по още една лаборатория в Бургас, Варна и Плевен”, заяви главен комисар Станимир Станев. 

От Националния фокусен център очакват броят на заловените дрогирани шофьори и достоверността на тестовете за миналата година да бъде значително по-висок. Което разкрива и огромния проблем с употребата на дрога у нас, казва специалистът по терапия на зависимости доктор Александър Канчелов.

По думите му, постигнали сме максимално насищане на разпространение и употреба на дрога. През последните години той наблюдава много високи нива на редовна употреба на дрога. И по-често пристрастяване. Особено към амфетамини и кокаин.

Проучването на Националния фокусен център установява и още един тревожен факт. През 2021 година катастрофите от дрогирани шофьори са се увеличили цели три пъти.

„Има завишаване на почти три пъти за две години на ПТП с установена употреба на дрога, което означава, че има проблем. Още е малък, под 1 процент от всички ПТП, при което е установено наличие, но  е тревожно”, посочва  Панайотов.

А пътните експерти за пореден път поискаха по-драстични мерки. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK