Съкращението на чиновници ще помпа ли безработицата?

Снимка: БГНЕС

Това коментира в студиото на БТВ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев

Отдавна е време за съкращения в администрация. Ние като население намаляваме всяка година от порядъка на 45 000 - 50 000 души, а администрацията ни расте. Това е абсолютно неестествено и ненормално". Това коментира в студиото на БТВ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Според него със съкращаване на администрацията няма да се постигне сериозен ръст на безработицата, тъй като така или иначе има остър недостиг на работници и специалисти. "Стига да искат да работят, тези хора могат да се преквалифицират и да си намерят работа", смята Велев.

От синдикатите обаче питат правен ли е анализ и защо точно 15% ще се съкращават. Никой не е правил никакви разчети, не е питал НАП, нито НОИ колко да се вдигат пенсиите и колко осигуровките. Хвърлят се едни числа, без да се правят анализи, заяви от своя страна Любослав Костов от КНСБ. Той иска да се говори с всички социални партньори, това означава и с тях, синдикатите, и пита дали тези хора ще имат алтернативна заетост, ще има ли за тях преквалификация. Според него едно такова съкращение само ще влоши качеството на услугата, което и без това не е високо. Синдикалистът е сигурен, че безработицата ще се помпа при съкращаване на администрацията с от 0.5% до 1%.

Представителите на работодателите и синдикатите коментираха и намерението за увеличение на минималната работна заплата. Според КНСБ минималната заплата трябва да бъде заплата за издръжка, която да отразява издръжката на живота. "В България не е така, защото и със 710 лева няма да постигнем заплатата, която дават в Германия, например", посочи Любослав Костов.

"Правилният подход за нас е минималните работни заплати да се договарят от браншовите организации на работодатели и синдикати и да са различни за различните икономически дейности. Заплатите в IT сектора например гонят 4000 лева, а в туризма са под 1000 лева. На едното и на другото място една и съща минимална работна заплата е напълно неадекватно", отбеляза Васил Велев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK